Madridul preia controlul forțelor de poliție din Catalonia

Autoritățile spaniole au trecut toate forțele de poliție din Catalonia sub controlul central, pentru a opri controversatul referendum care se pregătește pentru 1 octombrie, referitor la independență.

Colonelul Diego Perez de los Cobos a fost numit la conducerea forțelor de poliție centrale și catalane din regiunea autonomă. Ordinul a fost justificat de nevoia de a avea o coordonare mai bună, dar autoritățile catalane au respins acest motiv, susținând că interferența autorităților centrale este inacceptabilă.

Mii de polițiști au fost trimiși în regiune, pentru a bloca referendumul.

Curtea Constituțională a decretat că votul este ilegal, dar liderii catalani sunt hotărâți să organizeze votul.

Autoritățile spaniole au încercat să oprească votul pentru independență confiscând materialele pregătite pentru referendum, amendând organizatorii, arestând temporar zeci de politicieni.

Biroul procurorului general a justificat numirea colonelului Perez delos Cobos cu legea care se referă la operațiuni comune, într-o regiune autonomă. 

Ordinul va rămâne valabil până în 1 octombrie, scrie ziarul catalan La Vanguardia, citat de evz.ro.

Joaquim Forn, ministrul catalan de Interne, a declarat că guvernul local nu „acceptă această intruziune în poliția regională”, numită Mossos d’Esquadra.

„Guvernul catalan nu acceptă intervenția statului, pentru că nu ia în considerare toată legislația pe care o avem în prezent referitoare la securitatea din Catalonia”, a spus el. „Liderul poliției catalane nu își va preda mandatul”, a adăugat el.

La un eveniment organizat de Partidul Popular în Mallorca, premierul spaniol Mariano rajoy, a repetat că votul nu va avea loc.  „Ar fi rezonabil, democratic și normal să ne oprim și să spunem că nu va fi un referendum, pentru că știm că nu se va întâmpla”, a spus el.

Numărul polițiștilor a crescut, în mod constant:

* între 3.000-4.000 de ofițeri de poliție din afara Cataloniei au sosit deja sau sunt pe drum, pentru a se alătura celor 5.000 din regiune

* trei nave de croazieră sunt ancorate în Barcelona și Tarragona, pentru a găzdui până la 6.000 de ofițeri de poliție

* tunurile cu apă ale forțelor de ordine sunt trimise în Catalonia, a scris un site local, El Confidencial, publicând imagini cu un vehicul care se îndrepta spre Barcelona

SURSA: evz.ro