Home LEGISLAȚIE Ordonanța „traseismului politic” declarată ilegală
Ordonanța „traseismului politic” declarată ilegală

Ordonanța „traseismului politic” declarată ilegală

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, 17 decembrie , că Ordonanța de Urgența a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

CCRDeputații PNL arătau, în sesizarea trimisă Curții Constituționale, că ordonanța este neconstituțională din cauză că a adus reglementări în cazul instituțiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administrației locale și a partidelor politice, lucrul interzis în Constituție.

Sesizarea mai face referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constituționale privind interzicerea traseismului politic al aleșilor locali, dar și la faptul ca OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Ordonanța de Urgența a Guvernului 55/2014 a permis pentru 45 de zile ca aleșii locali să se poată înscrie în alt partid, fără ca aceștia sa-și piardă mandatul , find adoptată de Guvern pe 28 august 2014. Aleșii locali au putut opta pentru un alt partid până pe 17 octombrie 2014.

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale, a afirmat că „legea se va întoarce în Parlament unde aleșii vor decide ce se va întâmpla cu ea și cu efectele pe care le-a produs”.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII