Home POLITIC Partidul Popular: „Majoritatea catalanilor a respins independența”. Separatistul Artur Mas: „Am câștigat!”
Partidul Popular: „Majoritatea catalanilor a respins independența”. Separatistul Artur Mas: „Am câștigat!”

Partidul Popular: „Majoritatea catalanilor a respins independența”. Separatistul Artur Mas: „Am câștigat!”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

«Majoritatea catalanilor au respins independenţa şi vom continua să garantăm legalitatea, vom continua să apărăm unitatea Spaniei», a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular, Pablo Casado, la sediul partidului din Madrid, duminică 27 septembrie, după ce cele două liste separatiste au câştigat majoritatea în parlamentul regional, însă au mai puţin de jumătate din voturi.

catalonia

«Evident că mâine totul va continua ca înainte în Catalonia», a mai spus el, înainte de a afirma: «Ceea ce guvernul (regional) trebuie sa înceapă să facă este să guverneze pentru toţi catalanii şi să oprească dezbaterile separatiste şi de identitate care au eşuat».

„Şeful executivului regional catalan în exerciţiu, separatistul Artur Mas a eşuat”, a mai declarat purtătorul de cuvânt. «Este pentru prima oară când CDC şi ERC nu au nicio majoritate absolută», a adăugat el. Aceste două partide catalane au format lista «Împreună pentru da”, care revendică victoria, aminteşte AFP.

Unei jurnaliste care a remarcat că împreună separatiştii au obţinut într-adevăr o majoritate absolută de locuri în parlamentul regional şi că se simt legitimi să lanseze un proces de secesiune, Casado i-a răspuns: «Evident că ei nu au această legitimitate».

De cealaltă parte, liderul separatist din Catalonia, Artur Mas, a revendicat duminică victoria taberei sale, după publicarea rezultatelor parțiale ale alegerilor regionale care indica o majoritate absolută a voturilor în favoarea separatiștilor, relatează AFP.

„Am câștigat», a anunțat Mas în patru limbi – catalană, spaniolă, engleză și franceză – în fața a peste 2.000 de partizani adunați in centrul Barcelonei care scandau „un singur popor”.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy (conservator) şi preşedinte al PP, nu a dorit să se exprime duminică seară. El urmează să reunească instanţele partidului său luni după-amiază, notează France Presse.

În Catalonia, PP a pierdut opt deputaţi, de la 19, în 2012, ajungând la 11, duminică. El se situează pe locul al patrulea (cu 11 locuri), la egalitate cu stânga radicală, aliată cu Podemos.

Coaliţia separatistă condusă de Mas s-a plasat în frunte, cu 62 de locuri şi s-ar putea alia cu separatiștii de extremă-stângă CUP (10) și să obțină astfel o majoritate absolută de 72 de locuri, din 135. Partidul liberal anti-separatist Ciudadanos s-a plasat pe locul doi (25), iar cel Socialist pe al treilea (16), scrie agerpres.ro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII