Home Spania Spania. Producția de cereale, grav afectată. Cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani
Spania. Producția de cereale, grav afectată. Cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Spania. Producția de cereale, grav afectată. Cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Castilla y Leon, principala regiune unde se cultivă cereale în Spania, a fost deosebit de afectată, pierderile suferite de recolte fiind estimate undeva între 60 şi 70%.

«Anul asta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu îmi amintesc un an ca acesta după 1992», a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila, citat de EFE

Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici măcar nu au mai fost treierate pentru că veniturile din strângerea recoltelor nu ar fi acoperit mici măcar salariile pentru muncitori.

Chiar dacă Uniunea Europeană pe ansamblu este un important exportator de grâu, Spania şi Italia se bazează pe importurile din alte ţări, inclusiv Franţa, Marea Britanie şi Ucraina. Potrivit firmei de consultanţă Agroinfomarket, în anul agricol 2017-2018, importurile de grâu moale ale Spaniei ar urma să crească cu peste 40% până la 5,6 milioane tone.

Spania şi Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiştii se aşteaptă ca producţia din ambele ţări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele şi paraziţii din anii anteriori. International Olive Council se aşteaptă la o scădere cu 60% a producţiei de ulei de măsline realizată de Italia.

«Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta», a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de măslini la marginea oraşului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.

Şi alte recolte au fost afectate, iar Asociaţia fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din peninsulă peste un miliard de euro.

«Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar şi cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă», a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociaţia tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producţia de migdale şi fistic a scăzut şi ea semnificativ. «Ne aşteptăm la o scădere de 23% a producţiei de migdale în acest an comparativ cu anul trecut», a spus Ugarrio.

Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente şi sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiţii fermierii din sudul Europei îşi pun semne de întrebare cu privire la viitoarele recolte.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII