Home Cultural Ziua Internațională a Romilor: fondurile pentru îmbunătățirea situației romilor – rău gestionate
Ziua Internațională a Romilor: fondurile pentru îmbunătățirea situației romilor – rău gestionate

Ziua Internațională a Romilor: fondurile pentru îmbunătățirea situației romilor – rău gestionate

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită pe 8 aprilie, dată la care, în 1971, a fost creată la Londra Uniunea Internațională a Romilor. Atunci, romii au adoptat un imn și un drapel.

steag_romi

Culoarea verde a steagului romilor sugerează pământul și natura, albastrul înseamnă cerul, iar roata roșie amintește că acest popor este originar din India, de unde au ajuns în Europa după un lung exod.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, în Andaluzia, organizația Observatorul Cetățenesc Împotriva Corupției va depune la registrul pentru drepturile populației din Sevilia un document care va prezenta situația socio-economică a comunității rome.

Același document denunță reaua gestionare a fondurilor publice din Spania, destinate îmbunătățirii situației romilor.

Organizatorii vor avea o conferință de presă unde va participa Claudiu Traian Covaciu, președintele IRU Spania (Uniunea Internațională a Romilor din Spania) Lagarder Danciu, responsabil al departamentului emigrație și minorități, membri ai Corpului Național de Poliție și responsabili ai Observatorului Cetățenesc Împotriva Corupției.

După conferința de presă, Covaciu și Danciu se vor deplasa în cartierul Triana din Sevilia, unde vor avea întâlniri cetățeni romi din România.

Sevilla 2

Potrivit Amnesty International, romii din Europa, al căror număr este între opt și zece milioane de persoane, trăiesc sub amenințarea cotidiană a expulzărilor forțate, a hărțuirii polițienești și a agresiunilor rasiale.

Aceeași organizație mai arată că Uniunea Europeană nu a reușit până în prezent să ia măsuri ferme și clare împotriva discriminărilor la care sunt supuși romii, în ciuda faptului că există o legislație pentru protejarea acestora.

În Spania trăiesc, potrivit unor estimări din 2007 ale Guvernului spaniol, aproximativ un milion de romi – a doua poziție într-un top european, după România.

Incluziunea romilor a devenit politică de stat în Spania, după căderea regimului Franco și, în timp, a redus marginalizarea istorică a acestei minorități. Potrivit datelor publice, doar 5% dintre romi trăiesc în condiții de excludere severă, un procent mic față de media din Europa.

Romii din Spania, în cifre (date din 2011)

• Speranța de viață a romilor este cu 8 – 9 ani mai mica decât cea a restului populației.

• 94% dintre copiii romi termină școala primară. Puțini rămân la liceu, iar 80% dintre ei abandonează studiile liceale (media abandonului în Spania este de aproximativ 31%, iar în rândul imigranților de 46%)

• Doar jumătate dintre romi sunt salariați (în comparație cu media populației spaniole – 81%), iar dintre aceștia doar 15% au un loc de muncă permanent. Mulți trăiesc din vânzări ambulante.

• Șomajul afectează populația de etnie romă mai mult decât populația spaniolă, cu o rată generala de 36,4%, față de 20,9%, în al doilea semestru de 2011

• Practic, toți romii locuiesc în locuințe individuale, nu in tabere. 12% dintre romi trăiesc în locuințe sub standard (față de 31%, la începutul anilor ’90)

• 42% dintre romi se consideră respinși atunci când intra într-o piscină, un club de noapte sau un magazin. 90% dintre romi sunt de acord ca femeile să lucreze în afara casei.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Comment(1)

  1. Buna ziua. As dori sa adaug ca 95% abandoneaza scoala aici in Spania, 80% in somaj, 79 % escludere sociala, aceste date nu se corespund cu banii publici alocati organizatiilor in ultimii 30 ani.

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII