Administrația Prezidențială: „Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este îngrijorătoare”

Un grup de lucru interinstituțional s-a reunit, miercuri, 20 iulie, la Palatul Cotroceni în vederea elaborării unui raport privind situația copiilor a căror părinți lucrează în străinătate, document ce urmează să fie dat publicității în luna septembrie.

Administrația Prezidențială

„Grupul de lucru își propune să contrinuie la armonizarea datelor statistice, discrepanțele între instituții în ceea ce privește numărul copiilor în acestă situție fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplăficări administrative și legislative și creionarea unor politici publice integrate și proiectate inovative, care sperăm să vină în sprijinul acestor copii și a familiilor lor. În încheierea discuțiilor, membrii grupului de lucru s-au împărțit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate și vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

„Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generație de copii, după unele estimări peste 300 000, care, crescând fără îndrumare și dragoste părintească, riscă să nu-și dezvolte suficinte abilități pentru a deveni cetățeni împliniți, activi și productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate este este delegarea autorității tutelare, fără de care copiii sunt privați de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educational și o serie de alte beneficii la care sunt îndreptățiți”, se mai precizează în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

Potrivit datelor ONU, diaspora românească este echivalentă cu aproximativ 17% din populația țării, România numărându-se printre cei mai mari exportatori de resurse umane din UE.

Conform unui raport al FMI, România a pierdut între 10 și 20% din forța de muncă potențială, ca urmare a fenomenului migrației disproporționate.