Alertă de poluare! Primăria Madrid a redus limita de viteză a mașinilor pe M 30

Limita de viteză a autovehiculelor pe autostrada M30 a fost redusă, joi 12 noiembrie, de la 90km/h la 70km/h.

limita de viteza

Măsura face parte din protocolul împotriva poluării ridicate în capitală, activat pentru prima dată de primăria din Madrid joi, 12 noiembrie.
Decizia a fost luată după ce 23 din cele 24 de stații de măsurare a calității aerului din capitala Spaniei au anunțat că pe 10 noiembrie au fost atinse cote alarmante de poluare, de 40 mg/m3 de dioxid de azot.

Setul de măsuri a intrat în vigoare la 1 martie 2015 , ca un mijloc de a reduce emisiile de dioxid de azot, dar nu a fost aplicat până acum.
Potrivit Primăriei Madrid protocolul are trei nivele, primul fiind cel activat joi.

Cel de al doilea nivel se activează după ce timp de trei zile au fost depășite limitele de emisii. O dată activat nivelul doi, nonrezidenții din interiorul M 30 nu mai au voie să parcheze în zonă.

Cel de-al treilea nivel este activat cu un preaviz de două zile şi include, pe lângă măsurile de mai sus, restricţia de circulaţie, pe zile alternative, a 50% dintre mașinile pe interiororul M-30 (în funcţie de numărul de înmatriculare, dacă e par sau impar) şi interdicţia de circulaţie pentru motociclete şi taxiuri.

Radarele fixe nu își modofocă limita de 90 km/h, dar vor exista radare mobile care vor controla viteza şi care sunt limitate la 77 km/h, a anunțat DGT (Direccion General de Trafico) într-un comunicat de presă.

Dioxidul de azot, numit și funingine urbană, este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni, cât şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar.

Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.