Catalonia, părăsită de bănci și întreprinderi după referendum

Mediul economic catalan pune presiuni asupra separatiştilor, în timp ce unele întreprinderi îşi fac deja bagajele. Temerile sunt mari mai ales în sectorul bancar.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont nu se bucură de încrederea mediului economic, relatează cotidianul francez L’Express. Banco de Sadabell, a doua bancă a Cataloniei şi a cincea a Spaniei, a decis joi să-şi transfere sediul social din Barcelona la Alicante, în regiunea vecină Valencia.
Consiliul de administraţie al CaixaBank, prima bancă a Cataloniei şi a treia a Spaniei, s-a reunit vineri pentru a decide asupra unei măsuri similare. Cotidianul El Mundo scrie că banca intenţionează să-şi mute sediul social la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Băncile se tem că ar putea ajunge în afara zonei euro şi ar pierde astfel accesul la finanţări din partea Băncii Centrale Europene.

Joi, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, a avertizat că, odată separată de Spania, Catalonia „nu va fi membră a Uniunii Europene“. Fostul ministru socialist francez a apreciat totodată că disputa dintre Madrid şi Barcelona este o „afacere dureroasă“ care trebuie „rezolvată de către spanioli“.

Însă, pe fondul tensiunilor dintre Guvernul central de la Madrid şi Guvernul Cataloniei, marii patroni catalani se declară „extrem de preocupaţi“.
Grupul de alimentar NaturHouse a plecat deja din Catalonia, iar compania biotehnologică Oryzon îşi face şi ea bagajele.
Independenţa va fi „o catastrofă pentru Catalonia, dar şi pentru Spania şi întreaga Europă“, a apreciat patronul Freixenet, cel mai important producător spaniol de vinuri spumante.

Guvernul de la Madrid a anunțat că pregătește o serie de măsuri legislative pentru a înlesni schimbările de sediu a firmelor catalane.

 SURSA: Adevarul.ro