Cea mai modernă biserică din lume se află în Madrid

În cartierul Chueca, din Madrid, se află cea mai modernă biserică catolică din lume, scrie BBC.com

biserica 2

În ciuda faptului că arată ca oricare altă biserică catolică tradițională, biserica San Anton este deschisă non-stop, chiar și pentru cei care vin însoțiți de animalele de companie.

Cei care îi trec pragul au acces gratuit la internet, la o aplicație pentru smartphone și prize pentru dispozitivele mobile.

Modernizarea lăcașului de cult a început în luna martie 2015, când Arhiepiscopia Madridului a cedat fundației Mensajeros de la Paz (Mesagerii păcii) administrarea bisericii.

„În acest moment biserica are patru monitoare unde vizitatorii pot urmări atât evenimente religioase importante cât și diferite filmulețe de pe YouTube pe teme religioase” declară pentru El Pais, Ana de la Calle, purtător de cuvânt a fundației Mensajeros de la Paz.

„Monitoarele mai îndepărtate de altar îi ajută pe enoriașii care se așeză în spate să urmărească slujbele fără probleme” a mai spus Ana de la Calle.

Nici cei cu problme de auz nu au fost uitați, a fost pusă în circulație o aplicație pentru iPad ce este folosită în confesional. „Obiectivul” explică Ana de la Calle „ este acela de a îi ajuta pe cei care vin să se confeseze să nu fie obligați să-și mărturisească păcatele cu voce tare”.

O altă inovație tehnologică este includerea unui automat unde oricine poate dona bani. De exemplu, dacă donezi cinci euro, vei primi o cutie cu mesajul „ai donat cinci kilograme de orez pentru săraci”.

Pentru că San Antón este patronul animalelor, moderna biserică oferă posibilitatea, ca o dată pe an, la 17 ianuarie, toate animalele să primească binecuvântarea cerescă. Ba mai mult, necuvântătoarele care vor să participe la slujbă sau vin doar în vizită au la intrarea în lăcaș un mic jgheab, special amenajat, de unde pot bea apă.

Tot la intrare, cei care trec pragul bisericii pot servi „o cafea solidară”. „Pentru o sumă simbolică, vizitatorii pot servi o băutură caldă și biscuiți. La bază este ideea: lasă cât poți și ia ce-ți trebuie” povestește Ana de la Calle.