Comunitatea românească, printre cele mai afectate de criza economică din Spania

Criza economică din Spania frânează integrarea imigranților, atât cea socială, cât și cea de pe piața muncii și înrăutățește condițiile de muncă ale acestora, în comparație cu populația autohtonă.

oficina de empleo 2

„Cei mai afectați sunt românii și marocanii”, este concluzia trasă de studiul „Criza, pătrunderea imigranților pe piața muncii din Spania”, elaborat de Centrul de Studii Sociologice din cadrul Unversității Autonome din Barcelona și Banca „La Caixa”.

Autorii studiului afirmă că 51% din populația imigrantă este afectată de șomajul de largă durată, în schimb populația autohtonă este afectată într-un procentaj de 35%.

Deși rata șomajului în rândul femeilor este redusă, acestea sunt nevoite să accepte salarii mult mai mici.

Studiul, care s-a realizat între anii 2012 și 2014, a fost coordonat de Fausto Miguélez, titularul Catedrei de Sociologie a UAB și profesorul Pedro López-Roldán, sublinează faptul că „ deși a scăzut numărul locurilor de muncă, a avut loc o mișcare geografică și sectorială, ca strategie de supraviețuire, în nici un caz de îmbunătățire.”

În cadrul aceluiași studiu, autorii au semnalat faptul că cele mai afectate de scăderea salarială sunt comunitățile de imigranți.

Românii și marocanii se număr printre cele mai vulnerabile comunități în fața crizei, în schimb rata șomajului în rândul femeilor de aceeași origine este mai mică, datorită faptului că acestea acoperă o mare parte a sectorului de servicii.

„Ca urmare a acestor tendințe, a existat o polarizare între nativi și imigranțis pe piața forței de muncă», se arată în raportul menționat, care constată că «în domeniul ocupării forței de muncă, mai bine de 48 % dintre lucrători sunt nativi”.

În cazul lucrătorilor imigranți, grupul cu cel mai mare procent de lucrători pe piața muncii îl constituie peruanii, cu 35,7 % , urmat de cei din Argentina, cu 34% .

La cealaltă extremă se situează Marocul, cu 20,1%, și România, cu 18,02%.