Copiii români sunt cei mai afectați. Școlarii din Granada nu mai primesc masa de prânz

300 de copii înscriși la șase școli din provincia Granada nu mai primesc masa de prânz în centrele educative de care aparțin. Conform unui profesor de la Colegio Luisa de Marillac „copiii români sunt cei mai afectați de această situație”.

copil

Firma de catering „Ibagar” a întrerupt contractul de furnizare de la începutul anului școlar, deoarece aceste unități de învățământ au o restanță de 19 luni de neplată, aproximativ 247 000 de euro.

Marți, 6 octombrie, în fața clădirii Delegației Ministerului de Educație din teritoriu, a avut loc o manifestare la care au participat familiile copiilor afectați, reprezentanți sindicali și profesori pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației.

„Poate că e unica lor formă de primi o masă decentă”, a declarat o voluntară de la Crucea Roșie pentru Granada Digital.

„Trebuie să ținem cont că aceste unități de învățământ sunt situate într-un mediu social defavorizat, în zona de nord. Un ajutor alimentar bazic sprijină copiii să se dezvolte atât din punct de vedere educațional, cât și fizic”, a precizat o profesoară de la una din școlile afectate, pentru Granada Digital.

Banii pe mâncare trebuiau plătiți de Junta de Andalucía, dar contractul cu firma respectivă nu a fost reînnoit de doi ani din motive «tehnice».

Profesorii școlilor afectate spun că „e complicat să predai unor copii care poate nu au mâncat de o zi”. Chiar dacă, deocamdată, Crucea roșie și Banca de Alimente le asigură micul dejun.

Dascălii mai spun că trebuie acoperite necesitățile sociale și apoi cele educative: „nu putem avea pretenția să aibă performanțe școlare, dacă ei nu au mâncat. E pur și simplu inuman să le cerem să învețe atunci când sunt flămânzi”, a spus un profesor de la Colegio de Molino Nuevo

În acest sens, delegatul Guvernului din Granada, Sandra García, susține: «până nu vom găsi o soluție vom continua să avem o problemă socială în zonele cu dificultăți, cum ar fi Almanjáyar. Vă asigur că facem tot posibilul pentru a găsi urgent o rezolvare.”

Părinții micuților sunt revoltați de situație și cer „un pic de demnitate și o farfurie de mâncare pentru copii lor”, scrie Granada Digital.