Îngrijorare în UE cu privire la abandonul școlar. Vezi unde este cel mai răspândit acest fenomen

Uniunea Europeană a publicat recent un studiu prin care se arată că rata abandonului școlar timpuriu a ajuns la un nivel alarmant de 12 %.

UE

Studiul UE arată că principala cauză a abandonului școlar o constituie lipsa motivației de a învăța, coroborată cu reticența din ce în ce mai crescută față de modelele de instruire convenționale, tradiționale.

Țara în care se înregistrează cel mai mare nivel de abandon școlar este Spania, cu 20%, urmată de Malta, cu 18 %, de Italia, România și Portugalia cu 14%.

Procentajul variază și în funcție de gen: 12% în cazul fetelor și 16,3% în cel al băieților.

Rata abandonului școlar în spațiu UE pentru persoanele cu dizabilități este de 30%, în unele țări precum Bulgaria atingând și 70 de procente.
UE își propune ca până în 2020, nivelul abandonului școlar timpuriu să scadă sub 10%.

Un alt fenomen îngrijorător este orientarea din ce în ce mai scăzută a tinerilor către disciplinele cu caracter tehnic.

Practic, procentul absolvenților specializați în științe exacte a scăzut de la 12% (cât era în anul 2000) la 9%.

Studiul mai arată că această îndepărtare a tinerilor de domeniul tehnic începe în ciclul secundar de învățământ, și anume atunci când, în cele mai multe țări, elevii au opțiunea să selecteze disciplinele pe care doresc să le studieze în continuare.

Dezinteresul pentru materiile exacte este legat de percepția că acestea sunt dificile și oferă mai puține șanse de construire rapidă a unei cariere profitabile (în comparație cu disciplinele cu caracter economic, juridic etc).