O tabără de romi din centrul Madridului a fost demolată

O tabără unde locuiau 69 de romi proveniţi din România, amplasată în centrul Madridului, la câteva sute de metri de clădirea Guvernului spaniol, a fost demolată de autorităţi joi, 11 decembrie.

derribo chabolas

Acum șase luni, proprietara terenului pe care romii își improvizaseră case din carton, Universitatea Complutense, a câștigat un proces intentat acestora.

Din motive de igiena și sănătate publică, procesul a fost judecat la urgență. Astfel, joi, la ora 07.00, a început evacuarea celor 69 de persoane care locuiau acolo. Acțiunea s-a terminat la ora 07.45.

Autoritățile le-au explicat romilor că li se pun la dispoziție locuri în adăposturi sociale, însă aceștia au refuzat, spunând că se vor întoarce acasă, în România.

Președintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel Țecu, prezent la fața locului, le-a propus celor rămași fără acoperiș să le plătească drumul până în România, cu autocarul.

„Impresionați de soarta acestor oameni ne-am oferit să îi ajutăm să se întoarcă în România. Le-am pus la dispoziție locuri în autocare, dar ne-au refuzat, spunând că le-ar fi mai de folos banii”, a declarat Daniel Țecu, președinte FADERE.

«FADERE a cerut în nenumărate rânduri Guvernului român să înceapă un proiect de integrare a romilor din ţările Uniunii Europene, însă până în acest moment nu a primit niciun răspuns», a mai spus Țecu.