Ordonanța „traseismului politic” declarată ilegală

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, 17 decembrie , că Ordonanța de Urgența a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

CCRDeputații PNL arătau, în sesizarea trimisă Curții Constituționale, că ordonanța este neconstituțională din cauză că a adus reglementări în cazul instituțiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administrației locale și a partidelor politice, lucrul interzis în Constituție.

Sesizarea mai face referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constituționale privind interzicerea traseismului politic al aleșilor locali, dar și la faptul ca OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Ordonanța de Urgența a Guvernului 55/2014 a permis pentru 45 de zile ca aleșii locali să se poată înscrie în alt partid, fără ca aceștia sa-și piardă mandatul , find adoptată de Guvern pe 28 august 2014. Aleșii locali au putut opta pentru un alt partid până pe 17 octombrie 2014.

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale, a afirmat că „legea se va întoarce în Parlament unde aleșii vor decide ce se va întâmpla cu ea și cu efectele pe care le-a produs”.