Parasinus se mută în Spania

Parasinus, unul dintre cele mai cunoscute OTC-uri (produs medicamentos care se poate elibera în farmacie fără prescripţie medicală) folosit în tratarea răcelilor și fabricat de GlaxoSmithKline (GSK) la Europharm Brașov , va fi produs în Spania și Polonia din 2016, anunță Profit.ro.

parasinus

”Fabrica lucrează la capacitate maximă pentru a acoperi cerința pieței și să constituie stocuri, astfel încât să asigure continuitatea produselor în piețe. Concomitent se desfășoară și transferul produselor către alte fabrici ale GSK și găsirea unui cumpărător pentru clădiri și terenuri”, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții GSK România.

”Încă producem toate medicamentele din portofoliu (de ex. Seroxat, Retrovir, Parasinus)”, au mai adăugat reprezentanții GSK.

În iunie 2013, GSK a anunțat că va renunța la fabrica din Brașov, ca urmare a supracapacității de producție la nivelul grupului pentru unele medicamente. La vremea respectivă, GSK intenționa să vândă fabrica unui investitor cu același domeniu de activitate.

Reprezentanții companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru producția de alte produse sau volume.

Zece luni mai târziu, compania a anunțat că nu a găsit cumpărător și a decis închiderea unității, clădirile și terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare.

Referitor la cei peste 200 de angajați ai fabricii care își pierd locul de muncă, GSK arăta că aceștia vor primi pachete compensatorii și suport în găsirea unui nou job.

Reprezentanții GSK spun că investițiile în România vor continua pe partea de cercetare – dezvoltare, cu un buget de 8 și 10 milioane de euro până în 2018.

Anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, Europharm a înregistrat o scădere cu 14,3%% a cifrei de afaceri, la 426,3 milioane lei (96,5 milioane euro), și și-a redus pierderile de aproape trei ori, la 9,1 milioane lei (2,2 milioane euro). În 2013, fabrica a avut afaceri de 497 milioane lei și pierderi de 26,1 milioane lei.