Premierul Rajoy a anunțat data viitoarelor alegeri din Spania

Alegerile legislative în Spania vor avea loc pe 20 decembrie, a anunțat șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, informează AFP.

Mariano Rajoy

«Vom avea astfel o marjă (de timp) pentru a instala parlamentul după sărbătorile de la sfârșitul anului”, a explicat liderul conservator, într-un interviu televizat.

Rajoy a câștigat cu o largă majoritate alegerile parlamentare din 2011, când electoratul a sancționat guvernul socialist pentru gestionarea crizei ce a izbucnit în 2008.

Dar toate sondajele arată acum că o mare parte a populației nu simte efectele redresării economice începute in 2013. Rata șomajului încă depășește 22%, cea mai mare din Uniunea Europeană, după Grecia.

După ultimele alegeri, peisajul politic spaniol a fost bulversat. Cele două partide tradiționale, Partidul Popular al lui Rajoy și Partidul Socialist, se vor confrunta cu două noi partide.

Stânga radicală Podemos, aliatul SYRIZA din Grecia, amenință că va obține voturi în detrimentul socialiștilor, în timp ce liberalii Ciudadanos vor să ia din voturile conservatorilor.

Perspectiva unei secesiuni a Cataloniei, cea mai bogată regiune a Spaniei, va afecta de asemenea viitorul scrutin.
Partidele separatiste au câștigat duminică, 27 septembrie, alegerile regionale din Catalonia, iar Rajoy este criticat din toate părțile pe motiv că nu a încercat să satisfacă revendicările catalanilor, notează France Presse.