Preoții și călugării catolici din Spania, obligați să obțină un Certificat Anti-Pedofilie

Un episcop catolic spaniol, din orașul Lleida,  le-a cerut preoților și călugărilor catolici să obțină un «certificat anti pedofilie «, pentru a dovedi că nu au comis infracțiuni sexuale.

anti pedofilie
Episcopul catolic Juan Piris Frigola a declarat că personalul care lucrează în Lleida, regiunea Catalonia, trebuie să prezinte certificatul special, numit oficial „Certificat privind Infracțiunile Sexuale”, ca dovadă că nu sunt pedofili, potrivit publicației The Local.

Certificatul Anti Pedofilie este folosit deja pe scară largă în Spania, fiind eliberat prin intermediul unui site guvernamental.

Deși,  documentul li se solicită celor care trebuie să lucreze cu copiii, acest nou pas al Episcopului catolic Frigola vizează aproximativ 80 de preoți, 100 de călugări și sute de voluntari care lucrează cu copiii în biserici.

Luna septembrie este termenul limită pentru ca întreg personalul cleric să obțină certificatul anti-pedofilie. Se așteaptă ca aproximativ 600 de persoane să îl solicite.

Biserica Catolică din Spania s-a aflat în centrul a numeroase scandaluri sexuale, în ultimii ani, cu preoți aduși în fața justiției.

În 2014, zece preoți au fost arestați în Granada, pentru că abuzaseră de un băiat de altar, însă nouă dintre cei care au fost acuzați au scăpat, deoarece faptele lor depășiseră termenul de prescripție.

Papa Francisc a devenit, personal, implicat în acest caz și a cerut o anchetă.

Recent, un profesor de la o școală condusă de un ordin romano-catolic din Barcelona a recunoscut că a abuzat sexual de elevi, la o lună după ce un alt fost profesor de gimnastica mărturisise același gen de faptă, declanșând un alt scandal de pedofilie în oraș.