Probleme la graniță. Autoritățile spaniole sunt în alertă!

Potrivit cifrelor anunțate de Ministerul de Interne spaniol în aprilie 2015, numărul persoanelor reținute în timp ce încercau să intre în Regat în mod ilegal a crescut alarmant în 2014.

imigranti

Astfel, 12.549 imigranți au fost depistați în timp ce încercau să intre ilegal Spania, o creștere de 70% față de anul 2013 când s-au înregistrat 7.472 de astfel de persoane.

Conform aceluiași document, zonele din Spania pe unde au pătruns cel mai mare număr de imigranți ilegali au fost Ceuta și Melilla.

Deși polițiștii spanioli încearcă să împiedice zilnic tot mai mulți cetățeni din zonele subsahariene care încearcă să escaladeze gardul de șase metri ridicat în jurul localităților Ceuta și Melilla, Ministerul de Interne arată numărul persoanelor care intră în Europa folosind documente false este în creștere.

Spre exemplu, din cei 5.819 imigranții opriți în Melilla anul trecut, 2.861 au intrat cu acte de identitate false, în timp puțin peste 2.000 de persoane au reușit să treacă de gardul de protecție ridicat la granița sudică.

Cel mai mare grup de proveniență africană care a reușit să treacă ilegal în Spania a fost cel al cetățenilor sirieni. 3.000 de presoane au fugit de război, refugiindu-se în Regatul Spaniol.

ONG-urile din întreaga lume militează împotriva a ceea ce este o politică de expulzare ilegală a imigranților în enclavele spaniole, după cum declară reprezentanții acestora. Aceștia reclamă că ofițerii publici împing oamenii înapoi prin porți, în partea marocană a gardului, fără a le lăsa oportunitatea să solicite azil.

Gauri van Gulik , directorul adjunct Amnesty International pentru Europa, critică legea spaniolă de „respingere la frontieră” și o califică drept o încălcare flagrantă a drepturilor omului, acuzând autoritățile de la Madrid că își încalcă, astfel, obligațiile internaționale.

Consiliul Europei a declarat, de asemenea, că noile reguli din Spania cu privire la imigrație sunt ilegale.
În februarie 2014, 14 imigranți africani s-au înecat atunci când au încercat să înoate spre Ceuta.