Promisiuni înainte de alegerile din Spania: „Nu mai este austeritate, mărim salariile!”

«Acest buget redistribuie societății fructele eforturilor îndeplinite», a declarat ministrul spaniol pentru Buget, Cristóbal Ricardo Montoro Romero, în cadrul prezentării proiectului de buget, care prevede pentru anul viitor revenirea deficitului statului sub pragul de 3% din PIB, respectiv 2,8%, informează HotNews.ro.

euro

Mai exact, bugetul anului viitor prevede creșteri în practic toate sectoarele de activitate: educație (+9,3%), cultură (+7,6%), sănătate (3,6%), cercetare și dezvoltare (+2,2%). Salariile funcționarilor, blocate din 2010, vor crește cu 1%, majorări fiind prevăzute și pentru alocațiile pentru regiuni.

Statul are în vedere și o reducere a impozitului pe venit, «în funcție de marja de manevră bugetară», iar cheltuielile sociale vor crește cu 3,8%.

«Aceste măsuri sunt posibile grație unei previziuni de creștere de 3,3%, în acest an și de 3% anul viitor, ce plasează Spania «în fruntea» zonei euro. Politica de austeritate ne-a scos din criză. Acest mandat a fost foarte dificil, dar am făcut tot ce trebuia să facem pentru ca Spania să iasă din recesiune și să revină la o nouă perioadă de prosperitate», a subliniat Montoro.

Spania a intrat, în 2008, în cea mai gravă criză de la trecerea la democrație, din cauza izbucnirii bulei imobiliare, care a antrenat o rată record a șomajului. Criza a determinat explodarea deficitului, care a depășit 9% din PIB, în 2011, și a antrenat tăieri de circa 150 de miliarde de euro, din cheltuielile statului. Politica de austeritate a costat scump Guvernul PP, a cărui popularitate a scăzut, afectată și de izbucnirea mai multor scandaluri de corupție.