Rajoy cere votul de încredere din partea deputaţilor în „momentul cel mai delicat din Spania”

Mariano Rajoy, premierul în exerciţiu al Spaniei va apărea marți, 30 august, în fața Parlamentului, în calitate de candidat la funcția de șef al unui nou Guvern.

Spania

Candidatul PP va încerca, la ora 16.00, ca prin discursul său să obțină încrederea deputaţilor, pentru a strânge cele 176 de voturi necesare învestiturii sale ca șef de Guvern.

Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy a ajuns la un acord cu formaţiunea liberală Ciudadanos, asigurându-şi însă și cu ajutorul şi a unei deputate a unui partid naţionalist din insulele Canare, sprijinul a 170 de deputaţi, din totalul de 350.

Socialiştii spanioli au confirmat luni, 29 august, că vor vota împotriva rămânerii la putere a conservatorului Mariano Rajoy, crescând riscul ca spaniolii să fie nevoiţi să se întoarcă la urne pentru a treia oară în decurs de un an, relatează AFP.

„Alegătorii noştri au votat pentru plecarea lui Rajoy”, a declarat secretarul general al Partidului Socialist din Spania, Pedro Sanchez, după o reuniune de o jumătate de oră cu premierul în exerciţiu, întrevedere pe care el a descris-o ca fiind „cu totul de prisos”.

La cea de-a doua rundă de vot în legislativ, prevăzută pentru vineri, 2 septembrie, Mariano Rajoy nu va avea nevoie decât de o majoritate simplă, însă nici socialiştii, nici celelalte forţe politice nu sunt dispuse să se abţină de la vot pentru ca acesta să fie învestit în funcție.

Conform unui calcul simplu, există posibilitatea ca nici de această dată să nu se reuşească numirea unui cabinet, fapt ce ar deschide calea unor noi alegeri anticipate care, conform legii, ar urma să se desfăşoare pe 25 decembrie.

Spania nu are un guvern funcțional de la alegerile neconcludente din decembrie 2015 care, ca și cele din iunie 2016, nu au adus un mandat clar niciunui partid politic.

Până acum, liderii partidelor nu au reușit să cadă de acord asupra formării unei coaliții.

Blocajul politic, care durează de peste opt luni, a făcut să apară întârzieri în investițiile din infrastructură – șosele și căi ferate – și a făcut ca numirile în funcții guvernamentale să fie amânate, astfel că mai multe reprezentanțe diplomatice ale Spaniei nu au ambasadori.