Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón abdică

Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón , în vârstă de 76 de ani, renunță la tron în favoarea fiului său Prințul Felipe de Asturia, a anunțat luni, 2 iunie, premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de Reuters.

«Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorința sa de a renunța la tron», a declarat Rajoy, precizând că «sunt convins că acesta este cel mai bun moment pentru schimbare».

Publicația spaniolă ”El Mundo” susține că, după ultima vizită în Orientul Apropiat, care a avut loc luna trecută, Juan Carlos s-a gândit serios la posibilitatea de a abdica în favoarea fiului său.

Juan Carlos, care a urcat pe tron după moartea dictatorului Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

Punerea sub acuzație a fiicei și a ginerelui său, în cazul ”Noos”, accidentul din Boțuana și intervențiile chirurgicale la care a fost supus în ultimul an, par să fi cântărit în această decizie.

Șeful guvernului de la Madrid a precizat că regele vrea să se adreseze «personal spaniolilor (luni) dimineață», transmite AFP.

Rajoy a convocat «un Consiliu de Ministri extraordinar» marți, pecizând că pentru procesul de abdicare va fi «necesar să se aprobe o lege organică».

«Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege» a prințului Felipe, în vârstă de 46 de ani, a mai afirmat Rajoy.

Regele Juan Carlos «a fost cel mai mare promotor al democrației noastre». El este «cel mai bun simbol al vieții noastre împreună în pace și libertate», a adăugat premierul.