Români cu suflet mare. Au salvat un copil marocan: „Când pompierii au spart ușa, am rămas șocați.”

„După ce mama lui pleca, îl auzeam cum începea să plângă. Băteam în ușă și vorbeam cu el. Ne cerea de mâncare, dar nu puteam să-i dăm din cauză că ușa era legată cu lanțuri”. Nu este o scenă dintr-un film de groază.

Huelva

Este povestea adevărată a unui copil marocan, spusă de vecinii lui, o familie de români, publicației La Vanguardia. Joi, 3 martie, micuțul a fost dus la un Centru de Minori, iar mama sa a fost arestată pentru maltratarea unui minor și rele tratamente aplicate acestuia.

S-au mutat acum vreo patru luni”, își amintesc românii. „Ea lucra la strâns căpșuni. Auzeam cum pleca dimineața și el, mititelul, începea să plângă după ea. De mai multe ori am încercat să vorbim cu ea, pentru că știam că dacă anunțăm autoritățile îl vor lua pe micuț. Dar totul a fost în zadar. Miercuri seara, când s-a întors acasă, am vorbit cu ea și i-am spus că e inuman să ții un copil de șapte ani închis cu lanțuri la ușă și să nu-i lași de mâncare. Ce-a înțeles ea? Că ne deranja copilul! I-a tras o bătaie micuțului, de ni se rupea sufletul când îl auzeam cum țipă. Atunci, ne-am hotărât ca a doua zi după ce pleacă să sunăm la poliție. Situația nu mai putea continua așa”, au povestit românii pentru cotidianul spaniol.

„Am sunat la poliție, joi dimineață, și le-am povestit ce se întâmplă. La câteva minute, au apărut două mașini de poliție, una de pompieri și salvarea. Când pompierii au spart ușa, am rămas șocați. Era o mizerie de nedescris, iar copilul era murdar și ghemuit într-un colț. Asistenta socială adusă de polițiști a vorbit cu el și a încercat să-l ia în brațe. Micuțul a început să urle, nu plângea, urla. Când a văzut-o pe fiica noastră cea mică, s-a repezit în brațele ei. Probabil faptul că cea mică îi mai citea povești în nopțile când mama lui uita să vină l-a făcut pe micuț să aibă încredere în ea”, au descris românii calvarul prin care trecea copilul de doar șapte ani.

Cazul a fost preluat de Direcția pentru protecția copilului din Huelva, iar micuțul a fost internat în Centrul de Minori din Huelva.

Femeia a fost eliberată a doua zi, urmând să fie judecată în libertate. De asemenea, Tribunalul din La Palma del Condado, provincia Huelva, a hotărât că femeia nu are voie să se apropie de minor, la o distanță mai mică de 200 de metri.