România, țara traficului de persoane. Statul trimite victimele direct în ghearele traficanților

„România reprezintă o sursă importantă de victime ale traficului de persoane pentru muncă forțată și exploatare sexuală către Europa de Vest, în special Marea Britanie, Italia, Spania și Franța”, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA pe tema traficului de persoane, preluat de HotNews.

traficdepersoane

Autorităților de la București li se recomandă alocarea de fonduri către programe de asistență a victimelor, îmbunătățirea accesului la asistență medicală, precum și investigarea, trimiterea în judecată și condamnarea traficanților.

«România este țara de origine, tranzit și destinație pentru bărbații, femeile și copiii traficați pentru muncă forțată, precum și pentru femeile și copiii traficați pentru exploatare sexuală. Românii reprezintă o sursă importantă de victime ale traficului de persoane pentru munca forțată și exploatare sexuală către Europa de Vest (în special Spania, Marea Britanie, Italia și Franța) și Europa Centrala și de Sud (în special Republica Cehă, Ungaria și Grecia). Bărbații, femeile și copiii români sunt traficați în scopuri de muncă forțată în agricultură, construcții, servicii domestice, hoteluri și manufactură, precum și cerșetorie forțată și furt în Romania și alte țări europene. Femeile și copiii români sunt victime ale traficului sexual în România și în alte țări europene.Victimele din România ale cerșetoriei forțate și ale activităților infracționale forțate sunt adesea copiii romi», se arată în raport.

Potrivit raportului Departamentului de Stat, «oficiali guvernamentali au fost condamnați pentru infracțiuni de trafic de persoane și au fost raportate cazuri de oficiali locali care au obstrucționat investigații de trafic».

Autoritățile române sunt criticate pentru faptul că nu îndeplinesc standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane, însă se apreciază că se fac eforturi semnificative în această direcție.

Astfel, arată raportul, Guvernul a demonstrat că depune eforturi puternice în vederea aplicării legii, însă a emis sentințe ușoare sau cu suspendare care nu au descurajat traficanții sau nu au asigurat protecția victimelor după eliberarea acestora.

Se mai arată că, deși autoritățile au identificat un număr mare de victime, instituțiile publice și private au asigurat asistență doar pentru jumătate dintre ele.

Totodată, ONG-urile care oferă asistență victimelor nu sunt finanțate, iar victimele întâmpină dificultăți în obținerea de servicii medicale, consiliere psihologică și compensații de la traficanți.

«Unele victime care au fost returnate acasă de către guvern, în loc să fie plasate în adăposturi, au fost supuse din nou traficului de către membrii familiei», subliniază raportul.

Americanii recomandă remedierea acestui aspect astfel încât victimele să aibă acces la asistență medicală și psihologică de calitate, precum și să realizeze analize ale siguranței mediului familial și să determine pe această bază dacă victima poate fi trimisă sau nu acasă, pentru a preveni re-traficarea.

Se mai recomandă ca autoritățile să nu facă publice numele victimelor care depun mărturie în cadrul procesului și să informeze constant.

„Autoritățile să nu trimită în judecată victime ale traficului de persoane pentru infracțiuni comise ca rezultat direct al acestui fapt”, se mai precizează în raport.