România va primi un împrumut de un miliard de euro de la Banca Mondială

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea şi Elisabetta Capannelli, Manager de Ţară, Biroul Băncii Mondiale din România, au semnat marți 17 iunie, la Bucureşti, un acord de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare totală de un miliard euro, din care 750 milioane euro reprezintă primul împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), iar 250 milioane euro sunt destinaţi susţinerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia. Acordul a fost aprobat în Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii, din 28 martie 2014 şi respectiv 22 mai 2014.

Împrumutul reprezintă o nouă strategie de parteneriat de ţară pentru România a Băncii Mondiale, potrivit căreia banca urmează să acorde țării noastre, în perioada 2014 – 2017, asistenţă financiară de până la 1 miliard euro anual în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă, precum şi în vederea dezvoltării capacităţii de a aborda aspecte instituţionale şi sociale necesare pentru atingerea standardelor UE.

Acordul economic se întinde pe o perioadă de 18 ani, și are o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni). Banii vor fi rambursați într-o singură tranşă în 2032 (împrumutul de 250 milioane euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 milioane euro la 15 mai 2032).