Românii, în topul emigrației internaționale. Avem una dintre cele mai mari diaspore din lume

România ocupă locul secund într-o statistică mondială privind migrația, se arată într-un comunicat al Organizației Naționilor Unite (ONU). Numărul românilor care pleacă peste hotare a crescut anual cu peste 7%, din 2000 până în 2015.

diaspora

Pe primul loc se situează Siria. Dacă sirienii au ales să-și părăsească țara din cauza războiului civil, românii sunt în schimb migranţi economici şi au ajuns, statistic, să aibă cea mai mare diaspora din Uniunea Europeană.

Datele ONU arată că anul trecut locuiau peste hotare 3,4 milioane de cetăţeni români. Este un număr mult peste estimările oficiale făcute de autorităţile de la Bucureşti.

Între 2000 şi 2015, numărul românilor de peste hotare a crescut în medie cu 7,3% pe an. Este o estimare a Organizaţiei Naţiunilor Unite care pune o singură ţară deasupra României în ceea ce privește ritmul migraţiei.

Este vorba despre Siria, a cărei diasporă a crescut cu 13% în fiecare an. Conform aceleași statistici, cei mai mulți români locuiesc în Spania și Italia.

Raportată la numărul de locuitori, diaspora românească reprezintă 17% din totalul populației care a rămas în țară. Din punct de vedere numeric, România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Însă toate aceste ţări au o populaţie de câteva ori mai mare decât cea a României.