Senatorul Badea cere fond de urgență pentru repatrierea morților

Senatorul PNL Viorel Badea solicită Guvernului României, într-o scrisoare deschisă,  crearea unui fond de urgență pentru finanțarea repatrierii corpurilor cetățenilor români decedați pe teritoriul statelor de reședință, dacă familia face dovada că nu poate suporta costurile.

Badea

 „Este necesar ca statul român să arate că își respectă cetățenii și că îi are în grijă, oriunde s-ar afla ei și considerăm că problema repatrierii cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state se poate gestiona foarte eficient de misiunile diplomatice ale României, prin crearea unui fond de urgență special pentru acest tip de probleme, alimentat din Fondul la dispoziția prim-ministrului. Ministerul Afacerilor Externe, prin domnul ministru Lazăr Comănescu, poate iniția și susține o astfel de ordonanță de guvern care să rezolve într-un timp foarte scurt această mare problemă a României”, a declarat Badea.

„Consider că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetățeni români zac ani întregi în morgile din străinătate, mai ales în situația în care, de 8 ani, românii din diaspora solicită guvernelor de la București crearea unui fond de urgență pentru repatrierea celor care mor la muncă în străinătate și ale căror familii nevoiașe nu-i pot aduce acasă”, a mai spus senatorul Viorel Badea, președinte PNL Diaspora, care a depus un proiect legislativ în acest sens în februarie 2014.

Pe de altă parte, secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea, solicită ministrului de Externe să informeze premierul asupra numărului total de cetățeni români decedați și aflați în morgile din străinătate de ani de zile.

„Posibilități avem pentru a crea aceste fonduri de urgență. 80% din banii plătiți pe taxele consulare merg la bugetul statului, acest procent ar putea fi micșorat, iar diferența să meargă în acest fond. O altă posibilitate ar fi ca atunci când misiunile diplomatice ale României se confruntă cu astfel de situații să activeze fondurile de urgență. Ambasadele și consulatele dispun de bani pentru urgențe, dar aceștia nu pot fi cheltuiți pentru astfel de cazuri”, a declarat Viorel Badea, pentru Inforoes.

„Autoritățile ar trebui să facă o campanie pentru informarea cetățenilor români din străinătate despre posibilitatea de își face o asigurare de viață care să cuprindă și repatrierea. Prețul unei astfel de polițe nu este unul foarte mare, dar în astfel de momente poate ajuta familia decedatului să iasă dintr-un mare impas”, a mai spus Badea.

Sursa – Comunicat de Presă