Spania. Concediul paternal va fi prelungit. Noua măsură a fost aprobată de către Parlament

Conform unei măsuri votate de Parlamentul din Spania, concediul de paternitate plătit, va fi prelungit treptat la 16 săptămâni, devenind astfel egal cu cel de maternitate.

Spania

Propunerea, aprobată în luna  octombrie, a fost înaintată de partidul anti-austeritate Podemos.

Argumentul său principal a fost acela că atât Constituţia spaniolă cât şi legislaţia europeană interzic discriminarea pe criterii de gen.

Conform legislaţiei actuale, taţii au dreptul la numai 13 zile consecutive de concediu, începând cu două zile înaintea naşterii, adopţiei sau luării în plasament a unui copil. Concediul de paternitate se prelungeşte la 20 de zile în cazul familiilor numeroase sau a unui copil născut cu handicap.

Femeile din Spania au dreptul la un an de concediu de maternitate fără plată, după încheierea celor 16 săptămâni de concediu plătit.

Mamele au însă şi posibilitatea de a transfera tatălui zece săptămâni de concediu parental, dar această opţiune este utilizată de mai puţin de 2% dintre noii părinţi.

Iniţiativa solicită Guvernului demararea un program progresiv de prelungire a concediului de paternitate, până la stabilirea concediului parental egal şi netransmisibil de 16 săptămâni.

Parlamentul a cerut ca în următorul buget să fie inclusă extinderea concediului de paternitate, de la nivelul actual de 13 zile, la patru săptămâni.

Astfel va fi pusă în practică  o prevedere a Legii privind egalitatea (2010), care a fost amânată din cauza crizei economice.

Noua măsură a fost aprobată de Parlament cu 173 de voturi pentru şi doar două împotrivă, însă Partidul Popular şi Ciudadanos s-au abţinut.

Elena Faba de la Encarnación, purtătoare de cuvânt pentru Ciudadanos, a afirmat că partidul său s-a abţinut de la vot deoarece doreşte extinderea concediului parental plătit, la 26 de luni.