Spania: Criza politică se prelungește. Rajoy nu a obținut suținerea majorității parlamentare

Regele Felipe și reprezentanții principalelor partide politice din Spania s-au întâlnit joi, 28 iulie, în vederea unei noi runde de consultări pe tema desemnării noului Președinte de Guvern.

spania

Potrivit agenției EFE, Partidul Socialist Spaniol (PSOE), coaliția stângii radicale Unidos Podemos și liberalii din formațiunea Ciudadanos au precizat, la întâlnirea cu monarhul, că vor vota în parlament împotriva reînvestirii lui Rajoy, care a insistat și după scrutinul din decembrie să rămână premier. Prin urmare, el poate conta doar pe cele 137 de voturi ale parlamentarilor Partidului Popular (PP), în condițiile în care majoritatea absolută este de 176.

Formațiunea Ciudadanos, care a obținut 32 de mandate, este dispusă ca la un al doilea vot de învestire a Cabinetului să se abțină, fapt ce i-ar crește lui Rajoy șansele să-și treacă guvernul, întrucât în această a doua rundă, spre deosebire de prima, va conta majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Pentru a ieși din blocajul politic din Spania, liderul Ciudadanos, Albert Rivera, i-a propus joi regelui Felipe un consens între PP, PSOE și partidul său pentru învestirea unui premier, altul decât Rajoy, iar dacă nu se va obține un asemenea consens el a sugerat ca partidele să se abțină la al doilea vot pentru învestirea noului Cabinet condus de Rajoy și astfel să se evite noi alegeri anticipate.

Însă atât Pedro Sánchez, liderul PSOE (85 de mandate parlamentare), cât și Pablo Iglesias, liderul Unidos Podemos (71 de mandate), au susținut că deputații lor vor vota împotrivă și la a doua rundă, iar în aceste condiții doar abținerea parlamentarilor Ciudadanos nu i-ar fi suficientă lui Rajoy pentru a-și trece guvernul.

În urma ultimelor consultări, Regele Felipe trebuie să decidă joi seară dacă îl va desemna pe Rajoy premier.