Spania, în pragul secesiunii. Catalonia anunță un nou referendum

Parlamentul regional din Catalonia a aprobat joi, 29 septembrie, organizarea, în decurs de un an, a unui referendum asupra independenței regiunii din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

Spania

Liderul separatist al regiunii Catalonia, Carles Puigdemont a anunțat că referendumul va avea loc cel mai probabil în prima jumătate a lunii septembrie 2017, scrie EL Mundo.

Puigdemont a obținut, în Palamentul catalan, 72 de voturi în „favoarea” proiectului său și 62 „împotrivă”.

Din cele 72 de voturi „pentru”, 10 au fost din partea CPU, cel mai radical partid proindependență. Astfel, Carles Puigdemont recuperează sprijinul celor de la CPU pe care îl pierduse în luna iunie, pe fondul unor discuții ideologice.

„Votul va avea loc indiferent de ce se va întâmpla”, a asigurat liderul separatist, explicând că va face totul pentru a organiza această consultare cu acordul Madridului, însă va merge mai departe chiar dacă nu va obține sprijinul guvernului central.

Anunțul de la Barcelona vine pe fondul a nouă luni de criză politică în Spania. Deși partidul actulului premier în exercițiu Marano Rajoy, a câștigat alegerile în mod repetat, acesta nu a reușit să formeze un nou cabinet la Madrid.