Spania se îndreaptă spre alegeri anticipate. Rajoy a anunțat că renunță

Premierul din Spania, Mariano Rajoy, a anunțat joi, 21 aprilie, că a renunțat la speranța de a forma un guvern înaintea termenului limită impus de Constituție, 2 mai, în urma alegerilor legislative neconcludente din decembrie, transmite Reuters.

Spania

Rajoy, liderul Partidului Popular (PP) din Spania, a spus că îl va informa pe regele Felipe al VI-lea la începutul săptămânii viitoare că nu dispune de o majoritate suficientă în legislativ pentru formarea unui nou cabinet.

El l-a acuzat pe șeful socialiștilor, Pedro Sanchez, pentru eșecul formării unei mari coaliții cu liberalii din formațiunea Ciudadanos și cu mișcarea de stânga Podemos.

„Problema este că el (Sanchez) nu o dorește”, a afirmat Mariano Rajoy, într-o declarație făcută în orașul El Toboso, din provincia Toledo, după ce anterior postase pe Twitter un apel către Pedro Sanchez pentru reluarea negocierilor vizând o mare coaliție.

Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, propusese ca liberalii, conservatorii și socialiștii să-și unească forțele pentru a desemna un independent pentru funcția de prim-ministru, însă Rajoy și Sanchez au respins ideea.

Data de 2 mai este ultimul termen prevăzut de Constituție din Spania pentru desemnarea unui prim-ministru și începerea formării unui guvern după alegerile legislative.

Scrutinul din decembrie a dus la cea mai fragmentată configurație parlamentară din istoria modernă a țării: PP — 120 de locuri, socialiștii — 90, Podemos — 69 și Ciudadanos — 40.

Regele va avea o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare luni și marți.

Dacă aceste consultări  vor eșua, se așteaptă ca monarhul să anunțe organizarea de alegeri anticipate pe 26 iunie.