Totul despre obținerea cetățeniei spaniole. Noi costuri și proceduri

Procesul de obținere al cetățeniei spaniole prin rezidență nu va mai fi gratuit ca înainte. Din 1 octombrie 2015 va fi necesară plata pentru depunerea dosarului și susținerea unor teste de limba spaniolă si cunoștințe culturale.

cetatenia spaniola foto

În primul rând, pentru a putea depune cererea pentru cetățenie spaniolă prin rezidență va trebui să plătim o taxă administrativă în valoare de 100 de euro, indiferent de rezoluția dată.

Adică, în cazul în care vrem să aplicăm pentru naționalitate prin rezidență, identic cu modalitatea prin care solicităm un permis de rezindență, va fi obligatoriu să se plătească o taxă de 100 de euro.

În caz contrar, cererea noastră pentru obtinerea cetățeniei spaniole prin reședință nu va fi procesată. Însă, cu toate acestea, plata respectivă nu implică obținerea cetățeniei. Dacă cererea de cetățenie este refuzată și s-a plătit această taxă, nu o veți putea recupera.

În plus, la această cheltuială inițială de 100 de euro trebuie să adăugați costul „examenelor” ce trebuie susținute în conformitate cu noul proces de solicitare al cetățeniei prin rezindență începând din luna octombrie 2015.

După cum știți, atunci când se solicită cetățenie spaniolă la registrul civil, funcționarul însărcinat cu înregistrarea civilă din orașul respectiv adresează solicitantului o serie de întrebări sau un „test” pentru a evalua gradul de integrare în societatea spaniolă.

În unele cazuri se adresează întrebări foarte simple (sau direct, fără a se adresa nicio intrebare). În alte cazuri, dimpotrivă, se realizează un adevarat examen istorie și cultură spaniolă, cu întrebări destul de dificile.

Pentru a unifica criteriul de evaluare a gradului de integrare, din octombrie, solicitanții cetățeniei vor trebui să susțină două teste la Institutul Cervantes: primul va fi pentru limbă si al doilea despre constituționalism, istorie și cultură spaniolă.

Va exista și o taxă pentru fiecare test în parte.

Testul de limbă (în principiu va fi susținut doar de către solicitanții țărilor în care limba oficială nu este spaniola) va costa 80 de euro.

Pentru a susține al doilea test, cu privire la cunoaștintele aspectelor constituționale și socio-culturale spaniole, se vor achita 120 de euro.

Astfel, cererea de cetățenie spaniolă prin reședință va costa 220 de euro (pentru cei care nu susțint testul de limbă) și 300 de euro pentru restul.

La costul oficial al procesului va trebui să adăugați costurile privind obținerea documentelor, apostilarea și traducerea, după caz, plus onorariile avocaților și managerilor administrativi, în cazul în care alegeți să beneficiați de ajutorul unui expert profesionist.

În cazul in care vrei sa dobândești  cetățenia spaniolă vei fi nevoit sa renunți la cetățenia română.

cristina saftoiu