Uleiul de măsline se scumpește din cauza secetei

Combinația dintre secetă și o boală bacteriologică a măslinilor va duce la creștere prețului uleiului de măsline. Producătorii avertizează că recoltele din acest an vor fi cele mai mici din toate câte au fost până acum, informează The Guardian.

ulei de masline

Guvernul de la Roma a declarat stare de urgență în două provincii din Italia, Lecce și Brindisi, unde culturile sunt afectate de o boală bacteriană numită și „Ebola măslinilor”.

Aproape un milion de măslini au fost tăiați, în încercarea de a limita pagubele și a de a izola boala.

Analiștii spun că seceta din Spania și tăierea măslinilor din Italia vor duce la o creștere majoră a prețului la uleiul de măsline, dat fiind faptul că la ora actuală cererea depășește cu 12% oferta, se mai arată în The Guardian.

Grecia și Tunisia nu pot compensa pierderile din Spania și Italia.

Următoarea recoltă din sudul Europei nu este așteptată înainte de luna septembrie, dar există temeri că va fi o una săracă și asta pentru al treilea an consecutiv, în Spania și Italia.

Grecia și Tunisia au avut o recoltă bună, dar nu suficient cât să acopere deficitul creat de Spania și Italia.
Prețul mediu de vânzare pentru un litru de ulei de măsline extra virgin a crescut, de la 9 euro, în decembrie 2014, la 10 euro, luna acesta, potrivit datelor oferite de publicația „Grocer”.

„Până anul acesta aș fi spus că este vorba de capriciile pieței uleiului de măsline. Dar nimeni n-a mai văzut așa ceva. Nu știu dacă să merg atât de departe încât să dau vina pe încălzirea globală, dar e clar că trei ani la rând de recolte proaste nu s-au mai văzut”, a declarat un producător spaniol din Jaen, pentru The Guardian.

Producătorul a mai spus că : „Nu a plouat suficient în această primăvară și asta nu ne ajută să avem speranțe, în acest moment, că vom avea o recoltă bună. Nu cred că noua recoltă va fi mai rea ca cea de anul trecut, dar probabil măslinele vor fi mai mici și implicit vor da o cantitate mai mică de ulei. Situația s-ar remedia un pic dacă ar ploua în lunile septembrie și octombrie”.