Studiu sociologic. Cercetătorii vor să știe de ce emigrează milioane de români

Universitatea Autonomă din Barcelona, departamentul de antropologie socială și culturală, în parteneriat cu Universitatea din București (Institutul de Cercetări al Universității din București – ICUB) demarează un studiu sociologic în încercarea de a răspunde la o serie de întrebări privind fenomenul migrare a românilor.

„De ce emigrează, de fapt, milioane de oameni?”, „Și unde se duc?”, „Cum se formează comunitățile de români din Italia și Spania?”, „Ce se întâmplă cu minorii rămași acasă?”, „Cât la sută dintre cei plecați revin acasă?”, „Dacă nu acasă, atunci spre ce locuri se îndreaptă?” sunt doar o serie de întrebări la care studiul sociologic finanțat de ministerul Economiei din Spania încercă să răspundă.

Cercetătorii vor avea la dispoziție un buget de 80.000 de euro,  sumă asigurată de către autoritățile iberice.

Directorii de proiect sunt spaniolii Jose Luis Molina și Miranda Lubbers, iar coordonatorul proiectului este conferențiarul universitar Gabriel Hâncean, din cadrul Departamentului de Sociologie al Universității din București.

Profesorul român descrie rețeaua migrației ca pe o pânză de păianjen. Una care nu ține cont de granițe și zone geografice și ale cărei fire sunt oamenii și relațiile sociale ale acestora.

„Românii au plecat din țară nu oriunde și nu uniform. Nu au plecat fiecare încotro. Există anumite destinații pe care ei le folosesc cu precădere. Facem un zoom și ne uităm pe Spania. Și întrebarea este unde au mers oamenii ăștia? Găsim aglomerări de români în anumite zone ale Spaniei, nu pe tot teritoriul, nu avem o distribuție uniformă. Se formează ceea ce numim enclave demografice”, arată Gabriel Hâncean.

Prima concluzie a cercetătorilor români este spectaculoasă. Membrii echipei de cercetare s-au mutat în regiunea Castellon, unde 10% din populație este reprezentată de români și unde au trăit în comunitățile românești timp de un an. Au constatat că cei mai mulți dintre români provin din Dâmbovița. Într-o altă zonă, Roquetas del Mar, cei mai mulți sunt din Bistrița-Năsăud.

„Așadar, un român din Dâmbovița care se hotărăște să părăsească România va alege, probabil, regiunea spaniolă Castellon, unde are prieteni și neamuri”, presupune Hâncean.

„Partea inovativă a proiectului este că încearcă să se uite la relațiile sociale pe care acești oameni și le construiesc. Cineva care pleacă din România în Spania, nu va rupe total legăturile cu cei de-acasă. În mod sigur are familie, prieteni etc. Mijloacele de comunicare implică costuri destul de scăzute, chiar inexistente. Putem discuta cu oricine de pe glob pe WhatsApp, Skype etc”, arată conferențiarul.

Cercetarea de teren a profesorilor români și spanioli se va termina în martie anul acesta. În tot procesul științific, identitatea celor care participă este total confidențială.

ALERTĂ demografică! La câteva minute, un român pleacă din țara

 

Imaginea nefardată a dezastrului din Sănătate. La fiecare 6 ore un medic român pleacă din ţară

 

Românii, în topul emigrației internaționale. Avem una dintre cele mai mari diaspore din lume