30 de români exploatați de doi compatrioți în Albacete

Doi români rezidenți în localitatea Balazote (Albacete) sunt acuzați că exploatau 30 de compatrioți, cărora le promiseseră slujbe decente în domeniul agricol.

Potrivit autorităților spaniole, C.A.P., de 39 de ani, și G.N.P., de 27 de ani, racolau persoane din România cu promisiunea că le vor face rost de locuri de muncă foarte bine plătite în Spania. Victimele erau asigurate că vor lucra în sectorul agricol, iar firma angajatoare le va oferi și cazare în condiții optime.

Numai că socoteala de acasă nu se potrivea cu cea din Spania. Când ajungeau în Peninsula Iberică, muncitorii erau cazați într-o hală industrială, fără niciun fel de condiții igienico-sanitare. Mai mult, ei erau obligați să muncească peste 12 ore pe zi, fiind plătiți cu doar 6 euro, la recoltat usturoi și ceapă, iar o mare parte din banii câștigați li se oprea pe motiv că trebuie să plătească transportul până la locul de muncă, cazarea și Permisul de Muncă.

Una dintre victime a reușit să ajungă la poliție și i-a denunțat pe așa zișii angajatori. Autoritățile spaniole au descins la ferma din localitatea Barrax (Albacete) și în urma inspecției au găsit 30 de români care nu aveau forme legale de muncă e teritoriul Spaniei.

Ancheta continuă, existând suspiciunea că numărul celor implicați poate fi mai mare, iar cei doi români au fost reținuți de Guardia Civil (Garda Civilă) și puși la dispoziția Judecătoriei de Instrucție numărul 3, Albacete.