Ai epuizat ajutorul de șomaj? Statul spaniol îți oferă între 400 și 500 de euro lunar. Vezi în ce condiții

Statul spaniol acordă un ajutor suplimentar pentru șomerii care au epuizat orice alt tip de prestație economică și care participă la cursurile de orientare profesională.

euro

Persoanele care se înscriu în „Plan Prepara” vor primi, timp de jumătate de an,  între 400 și 500 de euro lunar, depinzând de obligațiile familiare ale solicitantului.

Acest tip de ajutor nu se prelungește, iar fiecare persoană care beneficiază de el trebuie să participe activ la cursurile de reorientare și recalificare profesională.

Cine poate solicita “Plan Prepara“?

Pot solicita „Plan Prepara” toți șomerii care au epuizat orice prestație economică de șomaj și îndeplinesc următoarele condiții:

Șomer de lungă durată, înregistrat ca fiind în căutarea unui loc de muncă cel puțin 12 din ultimele 18 luni sau șomer cu responsabilități familiare (membri ai familiei care depind de solicitant: soț/soție, copii cu vârste sub 26 de ani, copii cu vârsta de peste 26 ani cu dizabilități sau minori în regim de plasament).

Veniturile lunare totale ale unității familiare nu pot depăși media de 491,40 de euro pe fiecare membru al familiei.

Cererea se depune la INEM (Institutul Național de Ocupare a Forței de Munca din Spania).

Termenul de prezentare a cererii este de două luni de la epuizarea șomajului sau a ajutorului de șomaj.

În această perioadă, solicitantul trebuie să demonstreze Serviciului Public al Forțelor de Muncă faptul că a participat activ la politica de integrare pe piața muncii.

De asemenea, aplicantul trebuie să accepte locurile de muncă oferite de SEPE (Serviciul Public al Forțelor de Muncă) sau de Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă din Spania.

Solicitanții mai au obligația să comunice orice modificare a situației lor economice sau dacă nu mai îndeplinesc condițiile pentru obținerea ajutorului bănesc.

 

 

carte de vizita