Anul 2016 va avea o secundă în plus. Iată și motivul

Pentru a ajunge în 2017 va trebui să așteptăm cu o secundă mai mult, asta pentru că în noaptea dintre ani, la ora 00.00, se va mai adăuga o secundă în plus, scrie sciencealert.com.

Secunda „extra” este adăugată în toată lumea, indiferent de emisferă sau fus orar. Aceasta va avea rolul de a corela măsurarea timpului cu viteza de rotație a planetei.

Pământul are nevoie de o secundă în plus față de anul 2008 pentru a efectua o rotație completă, secundă suplimentară ce trebuie adăugată în dispozitivele de măsurare globale, susțin cei de la  sciencealert.com.

Pe măsură ce planeta se rotește mai lent, scade timpul astronomic măsurat cu 400 de ceasuri atomice super-precise.

Mișcarea de Rotație a Pământului reprezintă rotația planetei în jurul propriei axe. Dacă este observat dinspre Steaua Polară (Polaris), acesta se rotește în contrasens față de acele unui ceasornic.

„Această secundă în plus adăugată după cea din 30 iunie 2015, face posibilă alinierea timpului astronomic, care este neregulat și determinat de rotația Pământului. Ceasurile atomice care măsoară timpul au fost introduse în 1967, iar la nivel mondial sunt aproximativ 400 de astfel de dispozitive”, se arată într-un comunicat emis de Observatorul Astronomic din Franța și citat de aceeași sursă.