Austria. Umilită într-un autobuz pentru că vorbea la telefon în limba română

De ani de zile se vorbește de Uniunea Europeană ca de un loc în care cetățenii țărilor membre au drept de liberă circulație și de muncă în toate țările unite. Asta doar teoretic, pentru că practic, lucrurile sunt (uneori) altfel. O româncă a fost umilită într-un autobuz din Austria, doar pentru că vorbea românește la telefon.

austria

O româncă venită de câteva luni în Austria, la prietenul ei, a simțit pe propria piele ce înseamnă discriminarea. În dimineața zilei de 21 octombrie, tânăra Nicoleta D. s-a urcat, ca de obicei, în autobuzul cu numărul 470, pentru a merge din Sinabelkirchen până la Geisdorf, unde frecventează cursuri intensive de limba germană. La întoarcere, la ora 12:20, tânăra a urcat iar în autobuzul cu același număr, pentru a se întoarce acasă. S-a așezat pe un scaun, în spatele șoferului, iar imediat i-a sunat telefonul. A răspuns în limba română, moment în care șoferul a avut un comportament discriminator, umilind-o de față cu ceilalți călători.

“Șoferul a oprit în stație, în timp ce vorbeam la telefon cu prietenul meu, s-a ridicat de pe scaun, m-a  luat cu mâna de geacă, ridicându-mă de pe locul pe care mă așezasem anterior. Mi-a spus răstit să nu vorbesc în limba română în spatele său. Toate acestea, în timp ce mă trăgea, practic, spre locurile din spate. După aceasta, a plecat înspre volan, gesticulând și vorbind răstit la adresa mea”, povestește cu lacimi în ochi, Nicoleta D.

Umilită, femeia a închis telefonul și, fără a îndrăzni să mai scoată un cuvânt, a așteptat să ajungă la destinație. Problemele ei însă, nu s-au terminat aici…

“Când am fost la aproximativ un kilometru de stația de destinație, m-am ridicat de pe scaunul pe care mă pusese șoferul și m-am îndreptat către ușă. Am apăsat de nenumărate ori butonul pentru a anunța că vreau să cobor, însă șoferul, care mă privea în oglinda retrovizoare, se făcea că nu aude. Așadar, și-a continuat cursa fără a opri unde am solicitat eu. A mers mai departe, până la următoarea stație, unde m-a lăsat să cobor, satisfăcut că mi-a dat o lecție și trebuie să mă întorc câțiva kilometri pe jos”, mai povestește femeia.

Trist este că nicio persoană din cele aflate în autobuz (acesta era aproape plin) nu a avut niciun fel de reacție în scopul de a-l tempera pe șofer. Cu toții s-au prefăcut că gesturile discriminatoare ar fi normale. Citește mai departe AICI!