Cum au sărbătorit românii din Spania Ziua Națională

Chiar dacă se află la mii de kilometri de țară, românii din Spania nu și-au uitat cultura și tradițiile și, de 1 Decembrie, au organizat petreceri pentru a sărbători Ziua Națională.

ziua nationala

Madrid

Ambasada României de la Madrid a oferit, marți, 1 decembrie, la Hotelul Intercontinental, o recepție. Alături de diplomați, au fost invitați și câțiva reprezentanți ai comunităților de români din zonă.

De Ziua Naţională a României, la sediul FEDROM a avut loc expoziţia de desene “SUNT MÂNDRU CĂ SUNT ROMÂN”.

Lucrările au fost trimise de la Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” din Tulcea și de la Biblioteca Județeană ,,George Barițiu”, Brăila, fiind creațiile copiilor din cele două orașe.

fedrom 1

La Torrejon de Ardoz, petrecerea a început mai devreme. Uniunea Muncitorilor Români din Spania a organizat, duminică, 29 noiembrie, un festival dedicat Zilei Naționale a României. Românii din Torrejón de Ardoz, provincia Madrid, s-au întâlnit cu ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

UMR

La Coslada, provincia Madrid, copiii înscriși la cursul de Limbă Cultură și Civilizație Românească, coordonaţi de profesoarele de limbă română Carmen Pogonici şi Mihaela Istrate, au pregătit un spectacol cu ocazia Zilei României, la centrul civic „El Cerro”.

Coslada

Și micuții de la cursul de LCCR din Aranjuez, alături de părinți, profesori și cântărețele de muzică românească Ana Mitrică și Elena Ninerică, au celebrat Ziua României luni, 30 noiembrie, la colegiul San Isidro.

aranjuez

Barcelona

Consulatul General al României la Barcelona a oferit, cu prilejul Zilei Naționale, miercuri, 25 noiembrie, o recepție unde, alături de reprezentanți ai altor misiuni diplomatice, au fost invitați colaboratorii și reprezentanți ai comunităților de români din zonă.
În deschiderea recepției, Geanina Boicu, consulul general la Barcelona, a ținut un discurs în care a subliniat importanța fiecărui român și datoria morală pe care o are în a-și reprezenta țara.

„Construirea unei imagini pozitive a României este datoria fiecărui român. Când stai doar în poziția Criticului nu aduci nicio valoare în plus. E ușor să critici. Vino cu soluții, iar noi vom fi mereu deschiși să le ascultăm și să le promovăm”, a spus consulul la deschiderea recepției.

barcelona 2

Românii din Parets del Vallès, Catalonia, au sărbătorit Ziua Națională duminică, 29 noiembrie, cu muzică populară și mâncare tradițională.

Luni, 30 noiembrie, în Auditoriul Caixa Forum Barcelona, a avut loc un concert de muzică simfonică, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid cu prilejul Zilei Naționale a României.

Centru de Arta Shiva Monumental din Barcelona a fost, marți, 1 Decembrie, gazda unei expoziții de costume populare românești, organizate de Asociația ASOCROM cu ocazia Zilei Naționale.

ascrom

Zaragoza

Miercuri, 25 noiembrie, în Auditoriul Zaragoza a avut loc un concert de muzică simfonică, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Vineri, 27 noiembrie, la Consulatul României la Zaragoza a fost organizată o recepție unde, alături de oficialități spaniole, au fost invitați reprezentanții comunității de români din zonă și colaboratori.

Asociațiile „Acasă” și „Rumanos sin Fronteras” au primit diplome de excelență pentru activitatea lor de sprijinire a culturii și tradițiilor românești.

În deschiderea recepției, consulul Alexandru Ion Steriu a ținut un scurt discurs în care a subliniat „importanța eforturilor pe care atât asociațiile din zonă cât și comunitățile de români o depun pentru a face cunoscută România, cu tradițiile și cultura ei”.

Palma de Mallorca

palma de mallorca

Și românii din Palma de Mallorca au sărbătorit Ziua Națională. Ei s-au adunat, marți, 1 decembrie în Plaza España, din localitate, au dansat și au cântat Imnul Național.

Toledo

toledo

Asociația culturală hispano-română „Gente”, din localitatea Quintanar de la Orden, a organizat sâmbătă, 28 noiembrie, o serie de activități prin care atât cei mici cât și cei mari au sărbătorit Ziua Națională a României.

Huelva

Românii de la asociația «La Encina» (Stejarul), din localitatea Rociana del Condado, au celebrat marți, 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
La petrecere au participat consulul de la Sevilla, Radu Cătălin Mardare și mai multe oficialități spaniole din Huelva.

Huelva

Tarragona

Și românii de la Asociația din Tarragona au sărbătorit, alături de preotul Vasile Băltărețu și oficialitățile spaniole din zonă, Ziua Națională.
Invitații au fost întâmpinați cu pâine și sare, după care au putut degusta produse tradiționale românești.

Tarragona

Comunitatea Valencia

Copiii de la cursul LCCR din patru şcoli din localitățile Benidorm şi Alfaz del Pi au organizat, împreună cu profesoara Dorina Apostol, o expoziție cu imagini din România și au făcut o scurtă prezentare a costumului popular românesc, a obiceiurilor şi tradiţiilor.

foto 1

Pentru prima dată în Lliria, localitate a provinciei Valencia, a fost sărbătorită “Ziua României”. Organizată în Edificiul Multifuncțional din Lliria de către Asociația “Suflet Românesc-Alma Rumana”, la inițiativa și cu sprijinul Primăriei din localitate, sărbătoarea a fost o mostră de cultură și tradiție românească  inedită atât pentru românii prezenți la eveniment, cât și pentru spanioli și autorități. În organizarea acestei activități, Asociația Suflet Românesc-Alma Rumana a fost sprijinită de către Digi Mobil, Ales Mag și Florentin Photography.

sarbatoare

La eveniment au fost prezenți consululul Robert Hellvig de la Consulatul României din Castellon de la Plana, Manolo Civera, primarul localității, Gheorghe Alin Resiga, parohul Bisericii Ortodoxe “Sf.Andrei Șaguna” din Lliria, Eduardo Bejar,președinte al Plataformei Interculturale din Valencia,consilieri locali din cadrul primăriei și reprezentanți ai comunității românești din Valencia,Lliria  și Torrent.

Roquetas de Mar, Almeria

Faleza din localitatea Roquetas de Mar a fost gazda spectacolului dedicat Zilei Naționale, organizată de Asociația Rumanos Almerienses.
Oficialitățile spaniole prezente și românii veniți să-și serbeze ziua națională s-au bucurat de un spectacol, urmat de o expoziție gastronomică.

roquetas de mar