Deschiderea oficială a IRU Spania. Dorin Cioabă: „romii constituie o afacere pentru țările europene”

Vineri, 29 august, în incinta Auditoriului Montserat Caballe din localitatea Arganda del Rey, a avut loc deschiderea oficială a sucursalei spaniole a Uniunii Internaționale a Romilor (IRU).

La eveniment au participat președintele IRU, Dorin Cioabă, regele internațional al romilor, președintele noii filiale, Clauidiu Traian Covaciu, reprezentanta Ambasadei României la Madrid, Monica Revecu, președintele FEDROM, Miguel Fonda și scritorul Gelu Vlașin, președintele Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS).

cioaba si covaciu

Președintele IRU, Dorin Cioabă, i-a înmânat lui Claudiu Traian Covaciu documentele oficiale de funcționare a filialei din Spania.

De asemenea, a fost semnat un contract de parteneriat între IRU Spania și FEDROM, reprezentat de Miguel Fonda, președintele Federației.

Fonda

Acesta a pus la dispoziție un birou unde noua organizație își va desfășura activitatea. Fonda a menționat că între FEDROM și IRU Spania va avea loc o strânsă colaborare ce se va materializa în proiecte în special pentru cei mai defavorizați dintre romi, care se află în pragul excluderii sociale.

Ca reprezentant al Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, scriitorul Gelu Vlașin a declarat că va sprijini proiectele culturale ale IRU Spania.

Vlasin

„Ideea de a înființa o filială la Madrid este o idee mai veche a IRU, iar președinția acesteia mi-a fost acordată la ultimul congres al Uniunii”, a declarat pentru Inforoes proaspătul președinte al filialei spaniole a IRU, Claudiu Traian Covaciu.

El a mai afirmat că principala problemă cu care se confruntă comunitatea romă din Spania este rasismul, împotriva căruia va lupta din toate puterile. El a mai spus că toți membrii organizației, și nu numai, vor primi asistență juridică, IRU aflându-se în tratative cu un birou de avocatură. „Vom lupta pentru ca sărbătorile romilor să fie cunoscute și să li se acorde importanța cuvenită”, a mai declarat Covaciu.

El a mai spus că IRU va sprijini autoritățile spaniole în soluționarea oricărei probleme în care este implicat un cetățean de etnie romă.

La rândul său, președintele IRU, Dorin Cioabă, susține că romii constituie o afacere pentru țările europene. „Primesc fonduri de la organizațiile UE, dar nu fac nimic concret pentru romi”, a afirmat acesta. „Dacă acceptă șederea romilor, statele ar trebui să construiască imobile în care oamenii să poată locui în condiții minime de subzistență, cu respectarea normelor de igienă”, a mai spus Dorin Cioabă.

El a spus că va cere de la UE lista statelor care au primit bani pentru soluționarea problemei romilor și apoi va afla ce s-a făcut concret din acei bani.

„De pildă”, a spus președintele IRU, „în 2014, Marea Britanie a primit mai multe milioane de euro, pentru a face față invaziei cetățenilor de etnie romă din România. Până în prezent, din datele noastre, rezultă că doar un cetățean de etinie romă a emigrat în Anglia, de la 1 ianuarie”. Dorin Cioabă mai crede că „dacă statele s-ar implica efectiv în problema romilor, copiii acestora ar putea merge la școală, părinții ar avea un loc de muncă, ceea ce ar duce la schimbarea situației actuale.”