Evenimente culturale la FEDROM

Sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 18.00, la Biblioteca „Lucian Blaga”, din strada Wad-Ras, numărul 19, Madrid, vor avea loc o serie de comunicări științifice pe tema „Muzica românească în perioada interbelică” , susținute de conferențiarul Cristina Vlașin.

Evenimentul face parte din proiectul Fedrom (Federația Asociațiilor de Români din Spania ) „Biblioteca Lucian Blaga – Alfa și Omega, exponat al culturii românești în decursul timpului” și este cofinanțat de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Proiectul este coordonat de Miguel Fonda Ștefănescu, președinte FEDROM.

Cristina Vlașin a absolivit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca și a fost eleva cântăreței de jazz Anca Parghel, alături de care a susținut mai multe concerte. La sfârșitul anului 2008, Cristina Vlașin a concertat la Madrid, în memoria marii artiste.

De-a lungul carierei sale, ea a colaborat cu o serie de cunoscuți muzicieni români, precum Mihai Melinescu, Tudor Anghelescu, Radu Șeu, Ioan Târziu, Szabolcs Trozner. Acestora li se adaugă și artiști din jazzul internațional (Nacho Camara, Nuria Elosegui, Pablo Perez Gil, Luis Antonio Martinez, David Sanz Reverte, Javi Navarro, Juanma Cremades).

În anul 2013, Cristina Vlașin a devenit primul artist român invitat vreodată să cânte pe scena clubului Clamores Jazz – unul dintre cele mai renumite cluburi de gen din Madrid. Concertul a fost susținut alături de membrii grupului Corcovado Rhythm Band.

În cadrul aceluiași proiect va avea loc și „Simpozionul Eugen Ionescu” ce va fi susținut dumincă, 14 septembrie , la ora 18.00, de conferențiarul Nina Vasile, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Nina Vasile a termint Facultatea de Filosofie în 1997, iar în 2000 Masterul de Teorie a Literaturii, ambele la Universitatea Bucureşti. Din 1997 până în 2007 este bibliotecară la Biblioteca Metropolitană, scrie poeme, eseuri, recenzii, în dispăruta revistă ArtPanorama, Luceafărul, Viaţa Românească, în Biblioteca Bucureştilor, şi pentru o scurtă perioadă, în Adevărul Literar şi Artistic.

Este autoarea volumelor de poezie : Albert locuitorul (Editura Pontica, 1997), Distanta din miezul noptii (Editura Maxim, 1997), Poeme de putere (Editura Vinea, 2011).