MAE după alegerile din Catalonia: Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă prin care exprimă poziţia României pe tema alegerilor regionale anticipate din Comunitatea Autonomă Catalonia din Regatul Spaniei, care au avut loc la duminică, 27 septembrie 2015.

MAE

„În contextul alegerilor regionale desfăşurate la 27 septembrie 2015 în Comunitatea Autonomă Catalonia din Spania, pentru desemnarea membrilor viitorului Parlament regional al Cataloniei şi formarea viitorului Guvern regional, cărora unele forţe politice le-au atribuit o anumită semnificaţie, MAE reafirmă sprijinul ferm al României în favoarea suveranității și integrităţii teritoriale a Spaniei.

MAE subliniază că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, respectiv cu ordinea de drept din statul respectiv.

România şi Spania împărtăşesc o relaţie specială, de parteneriat strategic, Spania a fost şi rămâne un aliat şi un adevărat prieten al ţării noastre. Natura privilegiată a acestei relaţii este datorată nu doar dialogului politic şi cooperării economice şi sectoriale aflate în creştere, ci şi abordării pozitive şi deschiderii pe care autorităţile şi cetăţenii spanioli o au faţă de comunitatea română din această ţară, cea mai numeroasă dintre cele străine, de aproape un milion de persoane.

MAE apreciază că numai prin unitate şi solidaritate, atât între state, cât şi în cadrul acestora, pot fi depăşite – în contextul existent la nivel european – provocările actuale, pentru a menţine un climat de stabilitate, predictibilitate şi prosperitate. Pentru aceasta, MAE reafirmă imperativul respectării cadrului legal instituit democratic prin voinţa cetăţenilor, fie că vorbim de Spania sau de orice altă ţară.”

Sursa: Biroul de presă MAE