Programul „Prima casă” pentru diaspora. Câți români din străinătate l-au accesat?

Posibilitatea ca românii care lucrează în străinătate să acceseze un credit prin programul „Prima casă” a fost introdus printr-o hotărâre de guvern care a intrat în vigoare în octombrie 2014, scrie Ziare.com.

 

Plafonul stabilit a fost de 25 milioane de lei, fiind destinat exclusiv pentru «garantarea achiziției sau construirii unei locuințe pentru persoanele cu cetățenie română care locuiesc în străinătate». Cu alte cuvinte, acești bani nu pot fi accesați de către cei aflați în țară.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor, la solicitarea Ziare.com, 190 de persoane din diaspora au beneficiat până acum de programul guvernamental «Prima Casă» pentru diaspora, valoarea totală a împrumuturilor fiind de 18,3 milioane de lei.

Ce condiții trebuie sa îndeplinești pentru a fi eligibil?

Este obligatoriu ca persoanele care doresc să acceseze un credit „Prima Casă» și care lucrează în străinătate să aibă cetățenie română și permis de ședere și de muncă, eliberate de autoritățile statului respectiv.

Ce trebuie să cuprindă dosarul?

Daca vrei să aplici, trebuie să știi că 11 bănci acordă credite prin programul „Prima Casă» pentru diaspora, potrivit informațiilor transmise Ziare.com de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Acestea sunt: Alpha Bank, BCR, BRD, CEC Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Romania, Marfin Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și Unicredit Bank.

Însă, când vine vorba de condiții, pe site-urile lor nu sunt foarte multe informații, așa că cel mai bine ar fi să luați direct legătura cu banca.

De exemplu, la Banca Transilvania e nevoie de un codebitor: «În cazul creditelor garantate cu ipotecă imobiliară, Banca Transilvania ia în considerare și veniturile obținute din contracte de muncă derulate în străinătate de cel puțin un an, situații în care va fi necesar și un codebitor care să locuiască și să obțină veniturile în România (codebitorul va fi persoana de contact în caz de neplată)”

Pe de altă parte, CEC Bank iți cere adeverință de salariu, contractul de muncă tradus, dovada privind luarea în evidență de către autoritatea fiscală a țării în care sunt realizate veniturile, documentul tradus care atestă reședința, permisul de ședere sau permisul de muncă și copie după pașaport.

Banii rămași de la diaspora vor putea fi accesați de toată lumea.

Având în vedere că în ultima vreme românii din diaspora nu au mai accesat programul «Prima Casă», guvernul a decis ca banii rămași să devină disponibili pentru toata lumea, inclusiv pentru cei din țară.

Asta, în condițiile în care plafonul pentru programul «Prima Casă» a fost suplimentat în această săptămână cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oară în acest an, pentru că există cerere mare din partea celor ramași în țară.

Astfel, s-a aprobat «transformarea plafonului de garantare neutilizat destinat persoanelor cu cetățenie româna stabilite în străinătate, în plafon general de garantare a creditelor în cadrul programului „Prima Casă”, în limita căruia vor putea fi acordate garanții pentru achiziția/construirea tuturor categoriilor de locuințe eligibile, inclusiv pentru creditele contractate de persoanele fizice cu cetățenie română stabilite în străinătate», au explicat pentru Ziare.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor.