Spania: Florin Andone, ținta rasismului și a xenofobiei

«Ca urmare a meciului pe care Cordoba l-a jucat cu Mallorca, meci în care Florin Andone a marcat, jucătorul român a primit pe Twitter mai multe mesaje cu tentă rasistă şi xenofobă, în unele dintre aceste mesaje primind şi ameninţări care atentează la integritatea fizică a fotbalistului», se arată într-un comunicat emis de Asociţia Fotbaliştilor din Spania (AFE).

florin andone

Asociţia Fotbaliştilor din Spania (AFE) a reacţionat după ce mai mulţi fani ai echipei Mallorca l-au insultat pe românul Florin Andone.

Românul a marcat singurul gol al meciului Mallorca – Cordoba, 0-1, partidă care le trimite pe gazde mai aproape de a treia divizie din Spania.

După meci, Andone a primit o serie de mesaje xenofobe şi rasiste pe contul său de Twitter din partea fanilor de la Mallorca.

«Suntem conştienţi că unii dintre suporteri îşi pierd cumpătul şi că oficialii cluburilor nu au nimic de a face cu un astfel de comportament al fanilor, dar un club de tradiţie precum Mallorca nu trebuie să se ascundă în spatele unor astfel de pretexte şi să-i scuze pe cei care au adresat mesaje xenofobe şi rasiste», a declarat Xavi Oliva, directorul AFE.

Xavi Oliva a mai spus că: „ niciun gol, nicio celebrare și nicio rivalitate sportivă nu justifică pierderea respectului față de fotbalist și cu atât mai puțin să primească insulte xenofobe și să se ajungă inclusiv să-i fie amenințată integritatea fizică».

Reacţia fanilor de la Mallorca la adresa lui Andone reprezintă răbufnirea unui conflict mai vechi.

Înainte de a ajunge la Cordoba, Florin a jucat pentru rivala Mallorcăi din Palma, Atletico Baleare. Între cele două echipe există o adversitate arhicunoscută.

Totodată, Mallorca a avut șansa de a-l achiziționa la un preț modic pe atacantul român, în urmă cu mai bine de doi ani, când juca la Atletico Baleare, dar nu a făcut-o, spre frustrarea fanilor săi. Văzându-l triumfând la Cordoba și trimițându-i singur în Segunda B, în urma golului său, nu a fost o ”priveliște” frumoasă pentru fanii Mallorcăi.