Spania: Rajoy a cerut votul de încredere al Parlamentului, fără să fie susținut de o majoritate

Premierul spaniol în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, s-a prezentat marți, 30 august, în fața legislativului de la Madrid și a cerut votul de încredere pentru un nou Cabinet, deși nu are sprijinul unei majorități parlamentare, transmite AFP.

Spania

Votul va fi dat miercuri, iar în lipsa unei lovituri de teatru deznodământul său va fi respingerea reînvestirii lui Rajoy. Astfel se va declanșa automat și numărătoarea inversă pentru convocarea unor noi alegeri anticipate și se va prelungi criza politică rezultată în urma scrutinului legislativ din decembrie, care a condus la un parlament foarte fragmentat și la imposibilitatea constituirii unei majorități.

Deși Partidul Popular (PP) din Spania condus de Rajoy a ieșit pe primul loc la scrutinul din iunie, cum s-a întâmplat și la cel din decembrie, nu a obținut nici acum majoritatea.

Între timp, conservatorii au ajuns la o înțelegere cu liberalii formațiunii Ciudadanos, care au 32 de mandate în legislativ. Adăugate celor 137 de mandate ale PP, plus unul al unei deputate dintr-un partid naționalist din insulele Canare, Rajoy ar avea 170 de voturi în legislativ, însă nu și majoritatea absolută, care este de 176.

Prin urmare, liderul PP are nevoie de sprijinul altor formațiuni pentru a-și trece guvernul, sau cel puțin de abținerea unui anumit număr de deputați la a doua rundă de vot în legislativ, când, spre deosebire de prima, pentru ca executivul să fie învestit se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Dar atât liderul Partidului Socialist (PSOE — 85 de mandate), Pedro Sánchez — care a eșuat și el să treacă un guvern în luna martie—, cât și cel al stângii radicale Unidos Podemos (71 de mandate), Pablo Iglesias, i-au refuzat liderului conservator orice sprijin.

„Propunerea mea este singura posibilitate reală de a oferi Spaniei un guvern moderat, care să nu încerce aventura radicală, ineficiența și incertitudinea”, a spus Rajoy în fața legislativului fără să-și impresioneze adversarii.

„Am ascultat discursul unui candidat obosit și cu un proiect epuizat, care nu ne-a dat niciun motiv să-l votăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSOE, Antonio Hernando.

„A fost un discurs care nu a dorit să convingă pe cineva, ci să oblige Spania să se resemneze”, a comentat la rândul său numărul doi al Unidos Podemos, Inigo Errejon.

Dacă nici la a doua rundă de vot — ce ar urma să se desfășoare vineri — guvernul lui Rajoy nu trece, vor fi convocate noi alegeri pentru data de 25 decembrie.

Ca premier în exercițiu, liderul conservator poate doar să gestioneze problemele curente ale țării. El nu poate propune bugetul, iar în Cabinetul său actual sunt trei miniștri demisionari pe care nu poate să-i înlocuiască.

Sursa: Agerpres