Spania. Își revine economia? Rata șomajului este în scădere, cel mai redus nivel după declanșarea crizei

Rata șomajului din Spania a coborât la 18,9% în trimestrul al treilea, cel mai redus nivel de după 2009, potrivit datelor publicate joi, 27 octombrie, de agenția de statistică a țării, transmite MarketWatch.

Banca centrală anticipează o creștere a economiei Spaniei de 3,2% în 2016, una dintre cele mai ridicate din Europa, evoluție care a dus la crearea mai multor locuri de muncă, scrie profit.ro.

Pe măsură ce tot mai mulți spanioli au revenit la muncă au crescut și cheltuielile de consum, ceea ce a accelerat și mai mult avansul economiei.

Spania a revenit la creștere economică în 2013, după o recesiune profundă.

În trimestrul al doilea, rata șomajului se afla la nivelul de 20%.

În pofida acestui declin, rata șomajului din Spania este printre cele mai ridicate din Europa.

Banca centrală anticipează că avansul economiei va încetini anul viitor la 2,3%, în urma moderării unor motoare de creștere, în condițiile în care prețurile petrolului sunt așteptate să crească, iar euro să se aprecieze.

Premierul în exercițiu Mariano Rajoy, care urmează să fie confirmat în funcție de către Parlament weekendul viitor, pentru un al doilea mandat, după 10 luni de blocaj politic, a spus că readucerea la muncă a spaniolilor este una dintre prioritățile sale politice.