Studiu: Familiile prostituatelor din România știu de proveniența banilor. Consulul de la Barcelona: „Sunt indignată de o asemenea afirmație!”

„Româncele din Spania exploatate sexual sunt din ce în ce mai tinere, unele nu au împlinit nici 25 de ani, iar multe dintre ele sunt minore”, este rezultatul unui studiu realizat de Fundación Surt și prezentat marți, 26 iulie, la Barcelona.

Spania

Documentul precizează că banii proveniți din prostituție sunt trimiși în România, familiilor celor care practică această activitate.

De asemenea, studiul arată că familiile acestor femei cunosc proveniența banilor, însă asta nu le oprește să beneficieze de ei.

Laura Sales, specialist al Fundación Surt pe problemele egalității între sexe, a explicat că „traficul de femei este un fenomen greu de măsurat, nu avem multe date, iar informațiile sunt de multe ori păstrate sub cheie de către Procuratura Generală”.

„Avem indicii care arată că procesul de atragere a victimelor începe încă din adolescență, uneori de la 14 ani”, a apreciat Sales.

Studiul, la care au colaborat și ONG-uri din România și Italia, susține că numărul româncelor victime ale traficanților de persoane este cel mai mare din Spania. Numai în 2014 au fost detectate 1.428 de femei maltratate și exploatate sexual.

La prezentarea studiului a participat și consulul general al României la Barcelona, Geanina Boicu. Oficialul român s-a arătat indignat de rezultatele cercetătorilor.

„Studiul nu este concludent, deci automat nu reflectă realitatea. În România, nici o familie sau rudă a unei femei care exercită prostituția nu face din acest lucru o fală”, a declarat Geanina Boicu pentru Inforoes.com.

„Lăsând la o parte componenta socială a acestui studiu, trebuie avut în vedere că nu au fost respectați parametrii aferenți. Nici România și nici Italia nu au trimis încă concluziile studiilor întreprinse acolo. Nu neg competența persoanelor care s-au ocupat de acest subiect, dar toate concluziile au fost trase după ce au fost intervievate șapte femei exploatate, din mii de victime”, a mai declarat Consulul.

 „Fenomenul despre care se vorbește în acest document este unul cu care ne confruntăm de multă vreme, întotdeauna am încercat să punem la dispoziție victimelor tot ajutorul de care au avut nevoie. Dar nu pot decât să mă arăt indignată și jignită de faptul că rezultatele arată că familiile știu de proveniența banilor. La noi în România este o rușine, în general aceste fete, femei, le spun familiilor că lucrează ca ospătărițe, femei de serviciu, etc. În nici un caz nu se laudă cu acest lucru”, a mai spus Boicu.

„Totodată, trebuie să analizăm mediul din care provin victimele, rural şi urban: în cel rural resursele sunt foarte limitate, dar oamenii beneficiază de educaţie. Educaţie care este foarte bună în România», a mai subliniat Boicu.

„În România, toată lumea a idealizat Spania şi Italia. România a fost sub un regim de totalitar, iar la acel moment nu ştiam nimic despre Occident”, a adăugat consulul general al României la Barcelona.