Wizz Air și două aeroporturi din România, sub investigația Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a inițiat două investigații separate pentru a stabili dacă măsurile adoptate în favoarea a două aeroporturi din Transilvania (Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și Aeroportul Transilvania Târgu Mureș, aflate în proprietatea statului) și a transportatorilor aerieni care le utilizează (în principal Wizz Air) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

wizz air

Investigațiile vizează îndeosebi taxele de marketing plătite companiei Wizz Air de către Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și tarifele aeroportuare reduse oferite de Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș transportatorilor aerieni ce operează zboruri de pe aeroportul respective, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.

În plus, în cadrul investigației, CE va examina și subvențiile primite, la rândul lor, de aeroporturi, din partea autorităților locale.

Inițierea procedurilor le oferă părților interesate posibilitatea de a prezenta observații privind măsurile evaluate, fără a aduce atingere rezultatului investigației.

Comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, a declarat: „În sectorul aerian, se înregistrează o concurență puternică la nivel paneuropean.Prin urmare, Comisia trebuie să se asigure că tarifele aeroportuare și alte condiții oferite de aeroporturile publice regionale pentru a atrage transportatori aerieni nu denaturează condițiile de concurență echitabile de pe piață. Investigațiile noastre vor arăta dacă măsurile luate de România în favoarea celor două aeroporturi și a unor transportatori aerieni sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat”.

Într-un răspuns pentru Digi24, compania aeriană Wizz Air a anunțat că nu a avut acces la concluziile intermediare ale CE și nu i s-a solicitat nicio informație. „O dată ce va exista o decizie publică, Wizz Air va răspunde oricăror îngrijorări pe care Comisia le-ar putea avea. Wizz Air oferă beneficii semnificative aeroporturilor pe care le deservește și economiei locale”, au declarat oficialii companiei aeriene.