Home Cultural Misteriosul manuscris Voynich, reprodus de o editură din Spania
Misteriosul manuscris Voynich, reprodus de o editură din Spania

Misteriosul manuscris Voynich, reprodus de o editură din Spania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Manuscrisul Voynich, una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, va fi reprodusă în Spania.

Spania

Tipărită pe un pergament medieval, într-o limbă pe care marii criptografi nu au putut niciodată să o descifreze, cartea este rareori scoasă din seiful bibliotecii Universităţii Yale din Statele Unite, informează Le Point, preluat de News.ro.

Sute de cercetători şi-au petrecut viaţa încercând să interpreteze această carte misterioasă – cu pagini de manuscris elegante, ilustraţii de plante stranii şi desene cu femei nud – căreia i-au fost atribuite anumite puteri magice.

Lucrarea, degradată de timp, nu iese decât foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite.

O mică editură din nordul Spaniei, Siloe, a obţinut în sfârşit, după 10 ani de eforturi, autorizaţia de a-l reproduce şi de a difuza manuscrisul în 1.000 de copii.

„Să atingi manuscrisul Voynich înseamnă într-adevăr ceva», a spus Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.

«Este o carte înconjurată de o anumită aură, încât să o vezi pentru prima dată, te umple de o emoţie greu de descris», a adăugat el.

Editura Siloe este specializată în publicarea de facsimile de manuscrise vechi. Suma pentru care a cumpărat dreptul de a reproduce manuscrisul a rămas secretă.

Editura înregistrează la fiecare reproducere venituri cuprinse între 7.000 şi 8.000 de euro şi a anunţat că mai mult de 300 de cumpărători au rezervat deja câte un exemplar.

Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat că Universitatea Yale a decis să cedeze drepturile de reproducere a lucrării «pentru că un număr mare de persoane îşi dorea să îl consulte». «Dacă vom lăsa ca manuscrisul să fie manipulat în acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi şi asta îl va distruge».

Reproducerea «permite astfel bibliotecilor şi muzeelor să dispună de o copie» şi «noi-înşine vom folosi facsimilul pentru a-l arăta, în afara bibliotecii, studenţilor şi altor persoane interesate», a spus reprezentantul bibliotecii americane.

În jurul manuscrisului abundă teorii misterioase, numele său fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich în 1912, în Italia. Existenţa lui a fost deja menţionată într-o corespondenţă din secolul al XVII-lea.

Timp de mulţi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui călugăr franciscan din secolul al XVIII-lea, englezul Roger Bacon, al cărui interes pentru alchimie şi magie l-au împins în închisoare. Dar această teorie a fost respinsă în 2009, atunci când manuscrisul a fost supus unei datări cu carbon 14, din care a reieşit faptul că volumul a fost realizat între anii 1404 şi 1438.

Alţii cred că ar fi putut fi opera unui tânăr geniu al Renaşterii italiene, Leonardo da Vinci, a unui necunoscut scriitor în limbaj codat pentru a scăpa de Inchiziţie, a unui extraterestru care l-ar fi lăsat cadou după o vizită pe Terra sau o păcăleală sofisticată. În orice caz, conţinutul manuscrisului rămâne o enigmă.

Plantele care sunt desenate nu au fost niciodată identificate. Tratatele de astronomie şi ilustraţiile cu femei nu şi-au dezvăluit niciodată secretele. Cercetătorii s-au întrebat dacă acesta nu este un elixir al tinereţii veşnice sau un simplu tratat de botanică sau de medicină.

Printre cei care au eşuat în a-l descifra figurează criptologul american William Friedman, care a descifrat codurile folosite în transmisiuni de armata japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astăzi, biblioteca Beinecke primeşte în fiecare lună câteva mii de scrisori de la persoane care cred că au descoperit misterul, a explicat Rene Zandbergen, un inginer în industria spaţială, devenit expert în manuscris. «Mai mult de 90% dintre cei care se abonează la bibliotecă o fac pentru manuscrisul Voynich», a spus expertul.

Editura Siloe lucrează la primul facsimil din luna aprilie, după ce un fotograf a realizat câteva clişee detaliate din manuscrisul original.

Hârtia pe care o va folosi editura, dintr-o pastă special concepută, a fost tratată într-o manieră specială, în aşa fel încât să semene cu pergamentul original.

Imperfecţiunile vor fi recreate graţie acestor procedee speciale despre care Juan Jose Garcia nu a vrut să facă dezvăluiri. «Partenerul meu de afaceri spune că autorul ar fi putut fi un sadic, căci ne-a prins pe toţi în capcana misterului», a declarat directorul editurii spaniole.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII