ATENȚIE! Cresc prețurile în Spania

Preturile de consum ar urma să înceapă să crească în semestrul doi din acest an, ajungând anul viitor la 1,6%, anunță într-un comunicat Banca Centrală a Spaniei.

preturile
A patra putere financiară europeană, Spania a înregistrat o scădere a creșterii economice în primul trimestru din 2016, iar perspectiva pentru acest an s-a înrăutățit, anunţă Banca Centrală.

În primul trimestru, PIB-ul a urcat cu 0,7%, comparativ cu 0,8%, în aceeași perioadă din 2015, a estimat Banca Centrală a Spaniei, care se aşteaptă în acest an la un avans de 2,7%, faţă de prognoza precedentă de 2,8%.

Revizuirea vine pe fondul impasului politic din Spania, unde regele Felipe trebuie să propună un nou candidat care să încerce formarea unei majorităţi, dar el a anunţat că va mai acorda ceva timp liderilor politici să exploreze perspectivele unei coaliţii, înainte de a decide pe cine va desemna. Dacă nu se ajunge la un acord, în iunie vor fi organizate noi alegeri.

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că Spania nu şi-a îndeplinit în 2015 ţinta de deficit, în ciuda redresării PIB-ului şi a asigurărilor date de Guvernul de la Madrid privind reducerea deficitului public. Deficitul public al Spaniei s-a situat anul trecut la 5,24% din PIB, sau 56,6 miliarde de euro (63,4 miliarde de dolari), conform calculelor analiştilor realizate pe baza datelor INE.

Banca Spaniei estimează un deficit de 4,4% în 2016 şi de 3,4% în 2017.

Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere de la criza financiară din 2007, conform datelor publicate recent de INE.

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 3,2%, faţă de o creştere de 1,4% în 2014 şi un declin de 1,2% în 2013.

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, de scăderea semnificativă a preţului la ţiţei, de deprecierea euro şi de noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere.