Home POLITIC Banca Centrală a Spaniei: Independența Cataloniei, un risc pentru stabilitatea financiară a regiunii
Banca Centrală a Spaniei: Independența Cataloniei, un risc pentru stabilitatea financiară a regiunii

Banca Centrală a Spaniei: Independența Cataloniei, un risc pentru stabilitatea financiară a regiunii

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

„Dacă regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi, probabil, din Uniunea Europeană”, a declarat, luni, 21 septembrie, guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde, potrivit Reuters.

catalonia

Incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de duminică 27 septembrie, ce ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană.

Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri 18 septembrie, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.

«Ieşirea din zona euro ar fi automată, excluderea din Uniunea europeană ar fi implicită», a afirmat Luis Maria Linde, în timpul unui eveniment la Madrid.

Alegătorii scoţieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieşire a Scoţiei din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independenţă, în referendumul care a avut loc anul trecut.

Scoţienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă iniţial numărul separatiştilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.

Şeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale aşteptate să aibă loc la sfârşitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală.

Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esenţiale pentru recâştigarea încrederii pieţelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare.

Partide de opoziţie precum formaţiunea de stânga Podemos, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, şi Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câştigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1% faţă de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.

Sursa: MEDIAFAX

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII